trójkąt
JA: W trójkącie ABC zachodzi AC=2 pierwiastki z 3, AB= 4 oraz kąt BAC = 150. Wyznacz długość boku
BC oraz długość wysokości tego trójkąta opuszczonej z wierzchołka A. Zapisz obliczenia i podaj
odpowiedz
11 mar 17:42
Ty:

1/ z tw. cosinusów
| | √3 | | √3 | |
c2=42+(2√3)2+2*4*2√3* |
| bo cos 150= − cos30= − |
| |
| | 2 | | 2 | |
c=.....
2/ Obilcz pole ΔABC na dwa sposoby i je porównaj
| | 1 | | 1 | |
P= |
| *2√3}*4*sin150o i P= |
| c*h |
| | 2 | | 2 | |
h=.......
11 mar 17:53
JA: Dzięki, ale zawias przy wyliczeniu h. Aż wstyd się przyznać. Dziękuje jeszcze raz
11 mar 18:07