prawdpodobieństwo
krokodyl: Mam zadanie W urnie są trzy kule białe i dwie czarne. Wyciągamy losowo jedną kulę odkładamy ją
a następnie wyciągamy drugą Obliczyć prawdopodobieństwo że
a)wyciągniemy dwie kule białe
b)wyciągniemy dwie kule czarne
c)wyciągniemy kule różnokolorowe
11 mar 19:26
krokodyl: umiem to drzewkiem takim diagramem ale chciałabym zobaczyć jak to inaczej zrobić?
11 mar 19:38
11 mar 21:24
wredulus_pospolitus:
problemem jest to ... że wcześniej na kombinatoryce tak naprawdę nie ogarnąłeś zadań ... co
teraz wyjdzie w ten sposób, że nie będziesz wiedział skąd te wartości i dlaczego te wartości.
11 mar 21:26
Min. Edukacji: ale drzewka ogarnął może jest ogrodnikiem
11 mar 21:33
Ooo:
daras zawsze w punkt
11 mar 21:41
krokodyl: a jak to zrobić z kombinacji?
18 mar 18:23
krokodyl: już zrobiłam i wynik zgadza się z odpowiedziami
18 mar 18:24
chichi:
już Ci pokazywałem analogiczne ale Ty i tak nie rozumiesz..
18 mar 18:27
krokodyl: | | | | | | | | | |
ja zrobiłam tak A= | * | omega= | * | |
| | | | | |
18 mar 18:37
krokodyl: dobrze?
18 mar 18:44
Aruseq: Wynik będzie dobry, bo jest to po prostu reguła mnożenia, nie korzystasz tu z kombinacji
18 mar 19:18
krokodyl: a w c) dlaczego mnoży się przez 2?
18 mar 19:20
Aruseq: wyciągasz biała−czarna lub czarna−biała, czyli 2 przypadki, ale każdy tak samo prawdopodobny
18 mar 19:25
.:
Chwila, ale Ty już chyba po kole jesteś, prawda?!
18 mar 20:03
.:
A co do (c) to można zrobić
P(C) = 1 − P(A) − P(B)
Gdzie a, b, c oznacza prawdopodobieństwo danego podpunktu
18 mar 20:04
krokodyl: | | | | | | | |
c) | * | omega= | dlaczego jak tak robię przykład c) to nie muszę mnożyć przez |
| | | | |
2
koło przełożyłam za zgodą prowadzącej
19 mar 10:11
wredulus_pospolitus:
krokodyl −−− pytanie które Ci już kiedyś zadawałem −−− jaka jest różnica pomiędzy kombinacją a
wariacją?
'2' w wersji rozwiązania z 21:24 jest częścią rozwiązania obejmującego 'patrzymy na kolejność
losowania'
użycie symbolów Newtona o 10:11 jest częścią rozwiązania obejmującego 'olewamy kolejność
losowania'
| | 3*2 | | 3*2 | | 3*2 | |
zauważ, że |
| = |
| = |
| *2 |
| | | | 5*4/2 | | 5*4 | |
Niestety − nadal zadania próbujesz zrobić na zasadzie 'muszę dopasować jakiś wzór' zamiast
'hmmm ... pomyślmy jak będzie wyglądała sytuacja'.
19 mar 10:37
wredulus_pospolitus:
Szczerze mówiąc −−− powinnaś się rozejrzeć za kimś czy to na uczelni, czy może na tym forum
(kto jest z Twojego miasta), kto po prostu przysiądzie z Tobą parę wieczorów nad tymi
zadaniami.
W prawdopodobieństwie (moim zdaniem) kluczowe jest odpowiednie podejście do tematu i wydaje mi
się, że Ty tego podejścia niestety na tą chwilę nie posiadasz.
Już pa licho koło (chociaż zapewne bez zaliczenia koła do egzaminu Ciebie nie dopuszczą), ale
zaraz sesja się zacznie i będzie problem.
19 mar 10:41