matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 9.3.2024
Zadania
Odp.
3
modliszka:
The natural number n's greatest divisor other than 1 and n is 45 times bigger than its smallest divisor. How many numbers n's are there
3
krokodyl:
dana jest macierz [ a b] [c d ]
3
krokodyl:
Każdej z 5 osób po obiedzie omyłkowo podano 4 różnokolorowe talerzyki do deseru. Na deser są do wyboru dwa rodzaje tortów. Iloma sposobami osoby te mogą zjeść swój deser?
5
AAr:
1.Punkt G leży na boku BC kwadratu ABCD. Punkty E i F leżą na zewnątrz kwadratu ABCD i są wierzchołkami kwadratu BEFG (punkt B leży na odcinku AE). Wyznaczanie długośc odcinka FD.
4
krokodyl:
dany jest zbiór cyfr {1,2,3,4} Ile różnych liczb dwucyfrowych można ułożyć wykorzystując tylko te cyfry
6
sunia:
wyznacz alternatywe za pomoca implikacji za pomoca tabelki
11
Co:
W równaniu
E * I * G * H * T
F * O * U * R
= T * W * O różne litery reprezentują różne cyfry, a te same litery reprezentują te same cyfry. Ile różnych wartości może mieć iloczyn T *
6
krokodyl:
Na ile sposobów można rozmieścić w dwóch urnach trzy różnokolorowe kule? odp 2*2*2=8 ale nie wiem dlaczego są trzy miejsca a nie dwa jak są dwie urny?
6
krokodyl:
V na dole n na górze n−13*Pn−11=Pn−8 zrobiłam już dwa przykłady takie ale tego ostatniego nie wiem
4
djnajak:
Oblicz granice jednostronną: lim x→3
−
x
2
−3x
|9−x
2
|
4
321oisim:
Witam potrzebuję pomocy w wykonaniu zadania:
1
Adam:
Dany jest ośmiokąt foremny ABCDEFGH
4
Kot :
Prostopadłościan przecięto płaszczyzną π przechodzącą przez przekątną dolnej podstawy i jeden z wierzchołków podstawy górnej. Otrzymany przekrój jest trójkątem ostrokątnym o dwóch bokach
1
modliszka:
Wyznacz liczby pierwsze a, b, c spełniające równanie: