kombinatoryka
krokodyl: dany jest zbiór cyfr {1,2,3,4} Ile różnych liczb dwucyfrowych można ułożyć wykorzystując tylko
te cyfry
(dopuszczalne są dowolne powtórzenia
w odp. 2*2*2*2 skąd to się wzięło?
czy można tak 4*4?
9 mar 18:23
djnajak: 4*4 = 2*2*2*2
____ ____
1234 1234
czyli mamy 4 mozliwosci dla kazdej cyfry
42 = 4*4 = 16 = 2*2*2*2
9 mar 18:31
.:
Krokodyl − − − mam pytanie, co Ty właściwie studiujesz?
9 mar 20:52
kerajs:
Ech, nie znacie się.
Cyfra 1 może być na 2 miejscach, miejscu dziesiątek i jedności. Analogicznie , cyfra 2 może być
na 2 miejscach, cyfra 3 może być na 2 miejscach i cyfra 4 może być na 2 miejscach. Stąd
książkowy wynik, nieprawdaż?
9 mar 21:15
djnajak: wynik, który jest identyczny do tego co podałem, nieprawdaż?
zarówno na miejscu jedności jak i dziesiątek możemy postawić 4 cyfry
9 mar 21:46
krokodyl: to co jest poprawne i jeżeli moje nie jest poprawne to dlaczego?
10 mar 12:36
kerajs:
Poprawne jest W42=42 .
Mój post z 9 mar 2024 21:15 był żartem. Sądziłem, że to oczywiste, iż kpię z książkowego
wyniku.
10 mar 18:45
kerajs:
Poprawne jest W42=42 .
Mój post z 9 mar 2024 21:15 był żartem. Sądziłem, że to oczywiste, iż kpię z książkowego
wyniku.
10 mar 18:46