ile wartości
Co: W równaniu E * I * G * H * TF * O * U * R = T * W * O różne litery reprezentują różne
cyfry, a te same litery reprezentują te same cyfry. Ile różnych wartości może mieć iloczyn T *
H * R * E * E?
9 mar 17:40
.:
Zapisz jeszcze raz tym razem użyj U zamiast u do zapisu ułamka.
| | 1 | |
W ten sposób będziemy mieli |
| a nie 1√x |
| | √x | |
9 mar 17:41
Co: | E * I * G * H * T | |
| = T * W * O |
| F * O * U * R | |
9 mar 18:38
kerajs:
'' Ile różnych wartości może mieć iloczyn T * H * R * E * E?''
Pokrętne pytanie, jak z matury sprzed kilku lat.
Skoro iloczyn przyjmuje tylko jedną wartość, to ile jest RÓŻNYCH warości? Zero czy jedna?
9 mar 21:04
.:
Kerajs zapewne chodzi oto, że jest więcej niż jeden układ spełniając pierwotne równanie, który
może (ale nie musi) mieć wpływ na wartość wyrażenia THREE.
9 mar 21:05
.:
Z mojej perspektywy jest to idiotyczne zadanie ponieważ większości uczniów nie uczy niczego
poza tym, że ogrom możliwości jest przytłaczający.
9 mar 21:06
.:
Wow teraz dopiero zobaczyłem że to są ILOCZYNY poszczególnych liter, a nie liczba złożona z
tych liter.
To w sumie mocno ułatwia sprawę gdyz narzuca nam to że T = 0
Zwiazku iloczyn THREE może przyjąć TYLKO wartość 0.
Wiec odp: przyjmuje jedna wartość.
9 mar 21:10
kerajs:
Oj, popraw czytanie ze zrozumieniem.
W zadanku pytają ''Ile RÓŻNYCH wartości może mieć iloczyn'', a nie ile tych wartości jest.
9 mar 21:23
Co: Dlaczego T musi być 0? Strasznie ciężko jest mi w ogóle jakoś zacząć to zadanie bo nie rozumiem
do końca o co tu chodzi
9 mar 21:56
Co: Jest to zadanie zamknięte: a) 1 b) 2 c) 3 d) 0
9 mar 21:57
wredulus_pospolitus:
Bo masz 10 liter użytych. Więc jedną z nich musi być 0.
Jako, że jedyna litera powtarzająca się w liczniku (nie występująca w mianowniku) i po prawej
stronie równania to 'T'.
W takim razie T = 0 bo tylko wtedy równanie będzie prawdziwe bo będzie wyglądało:
9 mar 22:01
Co: BARDZO DZIEKUJE teraz to ma sens
9 mar 22:05
kerajs:
I jaka jest poprawna odpowiedź?
Czyżby: Iloczyn ma jedną różną wartość .
10 mar 18:50
Co: Niestety nie mam klucza odpowiedzi:(
10 mar 22:09