Stereometria
Kot : Prostopadłościan przecięto płaszczyzną π przechodzącą przez przekątną dolnej podstawy i jeden z
wierzchołków podstawy górnej. Otrzymany przekrój jest trójkątem ostrokątnym o dwóch bokach
długości 3 cm i 2 cm oraz kącie między nimi 60°.
Sporządź rysunek tego prostopadłościanu, zaznacz na rysunku przekrój wyznaczony przez
płaszczyznę π. Wyznacz objętość tego prostopadłościanu.
Zapisz obliczenia.
9 mar 08:37
wredulus_pospolitus:

to jest JEDEN z możliwych rysunków prezentujących tą sytuację ... ze względu na specyfikę
danych nie jest istotne który z kątów przyjmiemy za 60
o ... reszta danych 'poruszy' się za
nim i objętość figury będzie taka sama.
Poradzisz sobie z dalszymi obliczeniami
9 mar 12:16
Kot : Poprosiłbym o rozpisanie tego do końca
9 mar 19:22
.: 1. Tw. cosinusów używasz do wyznaczenia wartości x
2. Układasz układ trzech równań z trzema niewiadomymi korzystając z Tw. Pitagorasa
a2 + b2 = x2
a2 + h2 = 9
b2 + h2 = 4
Wyznaczasz a, b, h.
3. Obliczasz objętość V = a*b*h
9 mar 20:47
.: V = 3√2
9 mar 21:00