Oblicz sumę liczb naturalnych należących...
321oisim: Witam potrzebuję pomocy w wykonaniu zadania:
Oblicz sumę liczb naturalnych należących do przedziału <246, 770>, które przy dzieleniu przez 5
dają resztę 3.
Dziękuje z góry za pomoc
9 mar 15:33
wredulus_pospolitus:
246 = 245 + 1
więc najmniejszą taką liczbą będzie 245+3 = 248
770 = 765 + 5
więc największą taką liczbą będzie 765 + 3 = 768
| | 248 + 768 | |
więc już prawie wszystko mamy aby obliczyć S = |
| *n |
| | 2 | |
Jedyne czego nam brakuje to 'n' czyli liczby elementów. Jak możemy to zrobić.
Skorzystajmy ze wzoru na n'ty wyraz ciągu arytmetycznego:
a
n = a
1 + (n−1)*r ; gdzie r = 5 , a
n = 768 , a
1 = 248
wyznaczamy 'n' ... wtsaiwamy do wcześniej zapisanego wzoru na sumę i gotowe
9 mar 15:38
wredulus_pospolitus:
Inny sposób który AKURAT TUTAJ zadziała ... bardziej jako ciekawostkę niż coś z czego
polecałbym korzystać (chyba że rozumiesz co się dzieje).
246 = 245 + 1
770 = 775 + 5
czyli w danym przedziale będzie DOKŁADNIE TAKA SAMA LICZBA liczb które przy dzieleniu przez 5
dają resztę: 1, 2, 3, 4 i 0.
| | 770 − 245 | |
Związku z tym wcześniejsze 'n' możemy policzyć tak : |
| = ... |
| | 5 | |
9 mar 15:42
wredulus_pospolitus:
Jeszcze innym podejściem (którego także bym nie polecał, chyba że rozumiesz co się dzieje).
246 = 245 + 1
770 = 775 + 5
czyli w danym przedziale będzie DOKŁADNIE TAKA SAMA LICZBA liczb które przy dzieleniu przez 5
dają resztę: 1, 2, 3, 4 i 0.
oznaczmy:
S
k <−−− suma liczb które dają przy dzieleniu przez 5 resztę k
więc S
1 to suma 246 + 251 + 256 + ... + 776
S
2 i dalej analogicznie
| | S1 + S4 | | S2 + S4 | |
Zauważmy, że |
| = |
| = S3 |
| | 2 | | 2 | |
| | S1 + S2 + S3 + S4 + S5 | | | |
związku z tym S3 = |
| = |
| = ... |
| | 5 | | 5 | |
9 mar 15:45
wredulus_pospolitus:
zapewne jeszcze parę innych wariancji bym znalazł ... jednak najbardziej 'bazowym' i
najpewniejszym jest to pierwsze podejście, które przedstawiłem.
9 mar 15:46