Zadania z geometrii
AAr: 1.Punkt G leży na boku BC kwadratu ABCD. Punkty E i F leżą na zewnątrz kwadratu ABCD i są
wierzchołkami kwadratu BEFG (punkt B leży na odcinku AE). Wyznaczanie długośc odcinka FD.
2. W trójkącie prostokątnym o kącie prostym przy wierzchołku C i kącie ostrym przy wierzchołku
A rownym 30° długość przeciwprostokątnej jest równa 12. Środek okręgu stycznego do boków AC i
BC tego trójkąta leży na przeciwprostokątnej. Wyznacz długość promienia tego okręgu.
Prosze o podpowiedzi, nie rozwiazania
9 mar 18:28
CCr:

a>b |MB|=a+b, |MD|=a−b
1) zastosuj tw. Pitagorasa w ΔDMF
d=..............
9 mar 19:47
galanonim: zapomnialem dodac, w 1 zadaniu mamy podane AG = 5
9 mar 19:48
CCr:

|AB|=12 to |BC|=6 i |AC|=6
√3 ( myślę,że to wiesz
to |AD|= 6
√3−r r∊(0,6
√3)
skorzystaj z podobieństwa trójkątów ABC i ASD
r=.......
9 mar 19:54
CCr:
No to w zad 1
|AG|= 5 to |AG|2=a2+b2=25
i otrzymasz ...... |DF|=50
9 mar 19:56
CCr:
i otrzymasz ..... |DF|2=50
|DF|= 5√2
9 mar 23:37