matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 3.10.2021
Zadania
Odp.
2
anonim123:
Jak zaznaczyć na płaszczyźnie zbiór punktów |z|+z+z sprzężone=0 Czy to będzie Re=0?
8
anna:
Okrąg jest styczny do osi układu współrzędnych w punktach A = (0,2) i B = (−2 ,0) oraz jest styczny do prostej l w punkcie C = (− 1,a) , gdzie a > 1 .
2
Łukasz:
Jaki zbiór zadań polecacie jako uzupełnienie serii Matematyka z wydawnictwa Pazdro: −najlepiej, żeby to był zbiór z całego zakresu rozszerzonego szkoły średniej
2
anonim123:
Jak to rozwiązać 0 mniejsze bądź równe reiz mniejsze od 1 wiem jaki obszar należy zaznaczyć ale nie wiem jak do tego dojść
7
anonim123:
Jeżeli zaznaczam na płaszczyźnie zespolonej zbiór to jaka jest różnica pomiędzy wynikami jeżeli jest
5
anna:
x
2
−3x −7
granica lewostronna lim
x
→
3
sup>−
x−3
4
Gustlik:
Nie rozumiem niektórych nauczycieli matematyki szkół średnich. Jakim prawem zabraniają oni korzystania z kalkulatorów, szczególnie w klasach 1, skoro na maturze można z tego "cudu
0
Waksma:
Znajdź obraz krzywej f(x)=x+sinx względem prostej y+x=0
16
anonim123:
Mam pytanie. Dlaczego w tym dowodzie przy wzorze skróconego mnożenia mamy 4/2? Znam na to wzór ale nie wiem jak został tutaj użyty. skąd się bierze reszta 2
n−1
?
5
lila:
Rozwiąż równanie x
3
+ 3x
2
+ 11x +
√
3 − x
(x − 11) = 9
2
Emilia:
Udowodnij, że dla każdej liczby rzeczywistej a i dla każdej liczby rzeczywistej b prawdziwa jest nierówność:
3
Emilia:
Udowodnij, że dla każdej liczby dodatniej a i każdej liczby dodatniej b prawdziwa jest nierówność: