proszę o rozwiązanie
anna: Okrąg jest styczny do osi układu współrzędnych w punktach A = (0,2) i B = (−2 ,0)
oraz jest styczny do prostej l w punkcie C = (− 1,a) , gdzie a > 1 .
Wyznacz równanie prostej l .
wyznaczyłam
środek okręgu S = (2 ; −2 ) i promieniu r =2
( x−2)2 + ( y +2) =4 podstawiłam za x = −1 i wtedy równanie nie ma rozwiązania
jaki jest błąd
3 paź 20:40
Kacper:
Błędnie środek wyznaczony.
3 paź 20:44
anna: słusznie ma być ( x+2)2 + ( y −2)2 =4
3 paź 21:05
anna: prosta l ma równanie
y =√3 x + 2√3 +2
proszę o sprawdzenie
3 paź 21:48
ICSP: C(−1 , 2 +
√3) (ponieważ a > 1)
Prosta styczna:
l : Ax + By + C = 0
1
o C ∊ l
−A + B(2 +
√3) + C = 0 ⇒ C = A − B(2 +
√3)
l : Ax + By + A − B(2 +
√3)
2
o Odległość prostej od środka okręgu jest równa promieniowi:
| | |−2A + 2B + A − B(2 + √3)| | |
2 = |
| |
| | √A2 +B2 | |
2
√A2 + B2 = |A + B
√3|
4A
2 + 4B
2 = A
2 + 2AB
√3 + 3B
2
3A
2 − 2AB
√3 + B
2 = 0
(
√3A − B)
2 = 0
B =
√3A
l: Ax +
√3Ay + A −
√3A(2 +
√3) = 0
x +
√3y + 1 − 2
√3 − 3 = 0
x +
√3y − 2 − 2
√3 = 0
3 paź 21:58
ICSP: prosta
y = √3x + 2√3 + 2
co prawda przechodzi przez punkt C, ale jest rosnąca
Co oznacza, że nie jest ona styczną tylko średnicą tego okręgu (przez środek też przechodzi)
3 paź 22:01
ICSP: Średnica okręgu zawiera się w tej prostej*
3 paź 22:02
Iryt:

(x+2)
2+(y−2)
2=2
2
1) Punkt styczności:
(−1+2)
2+(y−2)
2=4
(y−2)
2=3
y−2=
√3 lub y−2=−
√3
y=
√3+2 >1 lub y=−
√3+2<1
C=(−1,
√3+2)
2) Równanie stycznej do okręgu w punkcie C∊okręgu:
k: y=
√3x+
√3+2 − sieczna przechodząca przez punkty O i C
Styczna:
s⊥k
3 paź 22:34
anna: dziękuję
3 paź 23:50