Maciess:

Skorzystamy z tego, że odbicie wzlędem prostej jest p. liniowym. Znajdżmy wzór na odbicie
względem tej prostej dla dowolnego punktu, a potem wstawmy tam wzór naszej funkcji.
Znajdzmy macierz przekształcenia patrząc na co przechodzą wektory bazy standardowej R
2. Z
obrazka odczytamy, że
| | | |
Mamy więc macierz przekształcenia postaci A = | |
| | |
| | | |
Krzywa możemy sparametryzować dla x | |
| | |
| | | | | |
Więc obraz krzywej to bedzie Ax = A | = | |
| | | |
No to juz nam daje parametryzacje. Żeby lepiej zrozumieć fajnie przedstawić to przekształcenie
jako złożenie przekształcen.
W geogebrze rysuneczek ze sprawdzeniem
https://www.geogebra.org/calculator/mvr26adk