udowodnij
Emilia: Udowodnij, że dla każdej liczby dodatniej a i każdej liczby dodatniej b prawdziwa jest
nierówność:
3 paź 09:07
janek191:
a > 0 i b > 0
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | a + b | | a + b | |
| + |
| = |
| *( |
| + |
| ) = |
| * |
| = |
| |
| 2a | | 2b | | 2 | | a | | b | | 2 | | a*b | | 2 a*b | |
więc
| a + b | | 2 | | ( a + b)2 − 4 a*b | |
| − |
| = |
| = |
| 2 a*b | | a + b | | 2 a*b*( a + b) | |
| | a2 + 2 a b + b2 − 4 a b | | (a − b)2 | |
= |
| = |
| ≥ 0 |
| | 2ab*( a + b) | | 2a b*(a + b) | |
ckd.
3 paź 09:22
janek191:
Mianownik dodatni , a licznik ≥ 0 , więc ułamek jest ≥ 0.
3 paź 09:48
I'm back:
Albo powołujemy się na nierówność Cauchy'ego między średnimi.
3 paź 11:12