reszta
anonim123: Mam pytanie. Dlaczego w tym dowodzie przy wzorze skróconego mnożenia mamy 4/2?
Znam na to wzór ale nie wiem jak został tutaj użyty. skąd się bierze reszta 2
n−1?
https://zapodaj.net/9408d61b7c0d8.jpg.html
3 paź 10:13
I'm back:
5
x − 1 = (5−1)*(5
x−1 + 5
x−2 +...+1)
Tak został użyty ten wzór.
| | 5−1 | | 4 | |
A 4/2 mamy bo |
| = |
| czyli wzięto jeszcze te 2 z mianownika. |
| | 2 | | 2 | |
Nie rozumiem co masz na myśli pisząc 'skąd się bierze reszta 2
n−1'
3 paź 11:06
I'm back:
Także Zauważ że masz błąd w w mianowniku winno być 2n a nie 2. Można skrócić z licznikowym
2n−1.
3 paź 11:09
anonim123: a dlaczego do tego wzoru wzięto tą dwójkę z mianownika?
Nie wiem jak wyliczyć że reszta jest równa 2n−1
3 paź 11:10
anonim123: 5x − 1 = (5−1)*(5x−1 + 5x−2 +...+1)
w moim rozwiązaniu jest trochę inaczej niż tutaj powyżej bo zaczyna się 5n−2 dlaczego?
3 paź 11:17
anonim123: już wiem dlaczego wzięto 2 z mianownika ale nie mam pojęcia jak obliczono resztę 2n−1?
3 paź 11:22
anonim123: Czy to ja źle przepisałam w 11:17
3 paź 11:36
wredulus_pospolitus:
10
n−1 = d*2
n + 2
n−1
d*2
n = 10
n−1 − 2
n−1
d*2
n = 2
n−1(5
n−1 − 1)
| | 2n−1(5n−1 − 1) | |
d = |
| skracamy licznik i mianownik |
| | 2n | |
z t 11:06 podany został WZÓR OGÓLNY ... tutaj w dowodzie po prostu x = n−1
3 paź 12:52
anonim123: A skąd wiadomo ile jest równa reszta?
3 paź 12:57
wredulus_pospolitus:
zacznijmy od tego:
1) To jest Twoja twórczość czy przepisujesz (mało umiejętnie) z wykładów?
2) Co właściwie tutaj udowodnić próbujesz (wyjaśnij swoimi słowami −−− ja wiem co chcesz
zrobić, ale nie wiem czy Ty wiesz co chcesz zrobić)
3 paź 13:12
anonim123: 1) wyszłam na chwilę z wykładu i potem to przepisałam
2) Chcę udowodnić czy 109|210 nie należy do liczb naturalnych
3 paź 13:16
wredulus_pospolitus:
zauważ, że:
10
n−1 = 2
n−1*5
n−1 prawda

można więc zapisać:
2
n−1*5
n−1 = 2
n−1*(2d+1) (bo 5
n−1 jest liczbą nieparzystą)
tak więc:
10
n−1 = 2
n*d + 2
n−1 (dla pewnego d∊N) i stąd to masz
Chociaż dla mnie osobiście jest cały ten dowód jest trochę naokoło i w sztuczny sposób
skomplikowany.
3 paź 13:18
3 paź 13:41
wredulus_pospolitus:
dla mnie wystarczy napisać, że:
10
n−2 = 2
n−1*5
n−1
| 2n−1*5n−1 | | 5n−1 | |
| = |
| ∉ N (komentarz: 5n−1 jest liczbą nieparzystą) |
| 2n | | 2 | |
i moim zdaniem to koniec zabawy
3 paź 13:49
wredulus_pospolitus:
wow wow wow ... teraz to co dodałaś zmienia postać rzeczy
Ty de facto masz wykazać, że 2n | (10n−1) − 2n−1
albo jak wolisz, że resztą z dzielenia 10n−1 przez 2n jest DOKŁADNIE 2n−1
3 paź 13:51
wredulus_pospolitus:
zadanie polega na UDOWODNIENIU, ŻE 10n−1 = d*2n + 2n−1
3 paź 13:52
anonim123: Dzięki już wszystko rozumiem
3 paź 13:56