równanie
lila: Rozwiąż równanie x3 + 3x2 + 11x + √3 − x(x − 11) = 9
3 paź 09:31
Kacper:
Jakiś własny pomysł?
3 paź 19:29
lila: niestety nie mam
3 paź 20:14
Kacper:
Jesteś w lo?
3 paź 20:38
Mariusz:
√3−x=t
3−x=t2
x=3−t2
(3−t2)3+3(3−t2)2+11(3−t2)+t(−8−t2)−9=0
27−27t2+9t4−t6+27−18t2+3t4+33−11t2−t3−8t−9=0
−t6+12t4−t3−56t2−8t+78=0
t6−12t4+t3+56t2+8t−78=0
Ja doszedłem do równania szóstego stopnia
Jeżeli jest rozwiązywalne przez pierwiastniki to funkcje symetryczne mogłyby pomóc
3 paź 21:16
mat: Masz rozwiązać czy pokazać, ze istnieje rozwiązanie?
4 paź 00:04