matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 22.3.2023
Zadania
Odp.
2
Fabian:
dany jest trojkat rownoramienny ABC o podstawie AB dlugosci 12 i ramionach dlugosci 24. Oblicz dlugosc odcinka dwusiecznej z wierzcholka A
1
tomek:
Mam problem z wyznaczeniem kąta z zadania poniżej. Nie jestem pewien czy zaznaczyłem też właściwy kąt na rysunku.
5
bork:
kiedy na maturze zadania optymalizacyjne robic z pochodnej a kiedy z wierzcholka funkcji
0
kropka:
Stosując włączenie pod różniczkę obliczyć całki: ∫𝑠𝑖𝑛𝑥 / (1+𝑐𝑜𝑠
2
𝑥) 𝑑𝑥 (nie działa ułamek, więc wstawiam "/")
1
Pedro:
Hej, wie ktoś może jak można zrobić takie zadanie. Nie mam pomysłu na sumę kwadratów
Spośród liczb całkowitych od 1 do 201 losujemy bez zwracania 3 liczby. Jakie jest prawdo−
2
Ola:
Wykaż, że dla dowolnej liczby całkowitej n liczba 5n
2
+ 15 n + 10 jest podzielna przez 10
3
bork:
czy mozna tak zapisac
1
silnia:
Dany jest trapez ABCD , gdzie AB CD . Na ramionach AD i BC obrano odpowiednio punkty E i F
6
silnia:
W trójkącie ostrokątnym ABC punkt D dzieli bok BC w stosunku 1:2 licząc od wierzchołka B . Z wierzchołka B poprowadzono prostą przechodzącą przez środek odcinka AD , która przecięła bok
2
Szymek:
Na boku AB trójkąta równobocznego ABC obrano punkt D taki, że AD=1/7 razy AB. Wyznacz miary
4
silnia:
W trójkącie rozwartokątnym ABC o kącie rozwartym przy wierzchołku A poprowadzono wysokości BD i
4
8klsa:
5. Ramiona trójkata równoramiennego maja dlugosc 7 cm, a wysokosc opuszczona na podstawe − 3 cm. Trójkat ten rozcieto na dwie czesci odcinkiem równolegtym do podstawy, przechodzacym przez
0
8klsa:
5. Ramiona trójkata równoramiennego maja dlugosc 7 cm, a wysokosc opuszczona na podstawe − 3 cm. Trójkat ten rozcieto na dwie czesci odcinkiem równolegtym do podstawy, przechodzacym przez
5
kaszojadka:
https://matematykaszkolna.pl/strona/6042.html
czy tu czasami nie jest źle narysowany wykres y=x?
2
Piotr:
Uczę się liczenia granic ciągów i nie mogę poradzić sobie z tym przykładem:
nπ
sin
4
Jak go rozwiązać?
2
TomekBeQ:
Kąt ACB zaznaczony na rysunku jest rozwarty. Oblicz sinus kąta AOB w zależności od sinusa kąta
4
Buba:
Pierwiastek z liczby 19−4
√
21
jest równy: