Zadanie
8klsa: 5. Ramiona trójkata równoramiennego maja dlugosc 7 cm, a wysokosc opuszczona na podstawe − 3
cm. Trójkat ten rozcieto na dwie czesci odcinkiem równolegtym do podstawy, przechodzacym przez
srodek wysokosci (rys. 1). Z tych czesci zbu−dowano równolegtobok (rys. 2). Oblicz jego Obwód
22 mar 18:26
EMMOI: Liczymy wykorzystując tw. Pitagorasa ile liczy podstawa
Połowa podstawy to podstawa trójkąta prostokątnego po opuszczeniu wysokości zatem
32+x2=72
x2=72−32
x2=30
x=√30
Podstawa to 2√30
Trójkąty są podobne, zatem jeden bok równoległoboku będzie 2√30, a drugi 1,5 cm (3:2)
Obwód to 2*2√30+2*1,5=4√30+3
24 mar 14:29
24 mar 16:14
an: 72−32=?
24 mar 16:54