planimetria
Fabian: dany jest trojkat rownoramienny ABC o podstawie AB dlugosci 12 i ramionach dlugosci 24. Oblicz
dlugosc odcinka dwusiecznej z wierzcholka A
zawartego w tym trojkacie
22 mar 23:39
Mariusz:
Dla trójkąta dowolnego o danych długościach boków
Z twierdzenia sinusów w ΔADC
Z twierdzenia sinusów w ΔADB
| a−x | | c | |
| = |
| |
| sin(α) | | sin(180−δ) | |
zatem porównując obydwa wyniki mamy
Z twierdzenia cosinusów w ΔABC
c
2=a
2+b
2−2abcos(γ)
Z twierdzenia cosinusów w ΔADC
d
2=b
2+x
2−2bxcos(γ)
cx = b(a−x)
cx = ab − bx
cx+bx = ab
x(b+c) = ab
c
2=a
2+b
2−2abcos(γ)
2abcos(γ) = a
2+b
2−c
2
d
2=b
2+x
2−2bxcos(γ)
| | a2b2 | | 2ab2 | a2+b2−c2 | |
d2 = b2+ |
| − |
|
| |
| | (b+c)2 | | (b+c) | 2ab | |
| | a2b2 | | b(a2+b2−c2) | |
d2 = b2+ |
| − |
| |
| | (b+c)2 | | b+c | |
| | b2(b+c)2+a2b2−b(b+c)(a2+b2−c2) | |
d2 = |
| |
| | (b+c)2 | |
| | bc(b2+2bc+c2−a2) | |
d2 = |
| |
| | (b+c)2 | |
| | bc((b+c)2−a2) | |
d2 = |
| |
| | (b+c)2 | |
| | bc(b+c − a)(b+c+a) | |
d2 = |
| |
| | (b+c)2 | |
23 mar 02:19
chichi:
| | x | | 24 | |
(1) tw. o dwusiecznej: |
| = |
| ⇔ x = 16 |
| | 24 − x | | 12 | |
(2) tw. Stewarta: 12
2 * 16 + 24
2 * 8 = 24(d
2 + 16 * 8) ⇔
d = 4√10
23 mar 02:35
Eta:

Inny sposób (bez Stewarta i "kosmicznych" wzorów

Z porównania pól:
| | 6 | | 1 | |
PABC= 36√15 i cos(2α)= |
| = |
| |
| | 24 | | 4 | |
P
ABC=P
1+P
2
| 1 | | 1 | |
| *12*d*sinα+ |
| *24*d*sinα= 36√15 |
| 2 | | 2 | |
| | √3 | |
cos(2α)=1−2sin2α ⇒ sinα= |
| |
| | 2√2 | |
d=4
√10
=========
23 mar 13:11
Mariusz:
Jakich kosmicznych wzorów ?
Twierdzenie sinusów i cosinusów było w podstawie programowej
jakieś ćwierć wieku temu i zdaje się że nadal jest w programie
a co do sposobu z polami to zdaje się że kiedyś go pokazywałaś
i to chyba nawet dla trójkąta dowolnego
23 mar 14:05
chichi:
tw. Stewarta jest następstwem tw. Carnota, więc jest równie banalne
23 mar 14:11
Mariusz:
chichi czyli twoje rozwiązanie jest zbliżone do mojego tyle że
licealiści prawdopodobnie twierdzenia Stewarta nie mają więc jeżeli chcesz z niego korzystać
to wypadałoby je podać wraz z dowodem
Ja z dwukrotnego zastosowania twierdzenia sinusów
wyprowadziłem tzw twierdzenie o dwusiecznej
a następnie z dwukrotnego zastosowania twierdzenia cosinusów
obliczyłem długość odcinka dwusiecznej
Rozwiązanie Ety jest całkiem niezłe ale czy ominiemy w ten sposób twierdzenie cosinusów ?
Do obliczenia pola trójkąta ABC potrzebujemy wartość sinusa
Tutaj mamy trójkąt równoramienny więc dałoby radę ale w trójkącie dowolnym ...
23 mar 14:31
chichi:
rozwiązujący nigdy nie musi podawać dowodów twierdzeń z których korzysta, jeśli stosuje je
poprawnie. Osoba sprawdzająca powinna być na tyle kompetentna, aby sama mogła sprawdzić
poprawność owego rozwiązania i zastosowania twierdzenia, nawet jeśli go nie zna
23 mar 14:35
Mariusz:
Nie znasz się na nauczaniu i na tym co jest i było w szkole
Ba nawet na studiach jeżeli nie rozwiążesz zadania sposobem oczekiwanym przez
prowadzącego to może ci tego rozwiązania nie uznać
Nie ma w programie więc z prawdopodobieństwem bliskim jedności można
stwierdzić że takiego rozwiązania nie uznają
więc twoje rozwiązanie można wyrzucić do śmieci
23 mar 14:53
chichi:
bo w Polsce uczą ograniczeni umysłowo ludzie i zabijają ambicje uczniów, którzy potrafią być
bardziej sprytni od nich samych. każą im rozwiązywać równania typu x
2 − 4 = 0 przez deltę, bo
tak było na lekcji. Przestarzały system edukacji, który zabija piękno matematyki, ale Ty
matematykiem nie jesteś, ani nie aspirujesz, wiec nie zrozumiesz. koło Ameryki to to nawet nie
leżało
23 mar 14:59
Mariusz:
Fabian jeżeli nie chcesz dostać niedostatecznej to sprawdź czy w programie liceum jest
twierdzenie sinusów i cosinusów
Jeżeli jest to możesz wybrać zarówno moje rozwiązanie jak i rozwiązanie Ety
Jeżeli nie ma twierdzenia sinusów i cosinusów w programie to wybierz rozwiązanie Ety
Na pewno za "rozwiązanie" chichiego zostaniesz nagrodzony niedostateczną
no najwyżej mierną
(bo zastosował twierdzenie o dwusiecznej które to wam ostatnio wprowadzili)
Za moich czasów nie było twierdzenia o dwusiecznej w programie a przynajmniej ja
go sobie nie przypominam
Było za to twierdzenie sinusów na podstawie programowej
(wtedy chyba się podstawa nazywała minimum programowym)
23 mar 15:19
Mariusz:
A ty nigdy nie będziesz nauczycielem
23 mar 15:20
chichi:
ba, nawet nie chcę. nie studiuję nauczania matematyki tylko matematykę teoretyczną
23 mar 15:49
Mila:
Mariusz nie masz racji.
Twierdzenie o dwusiecznej zawsze było w programie LO, a także GM.
Nie pamiętam, czy było w VIII klasie przed wprowadzeniem GM.
Tw. Stewarta podaje się na kółkach matematycznych.
( zamiast np. dwa razy korzystać z tw. cosinusów można szybko
obliczyć dł. ceviany stosując tw. Stewarta)
23 mar 16:32
Fabian: o matko bosko co tu sie stanelo
23 mar 23:23
Mila:
Dyskusja

Tak tu czasem bywa.
23 mar 23:49
an: Szanowni pedagodzy
| | sinα | |
Tu wystarczy znać wzór na pole trójkąta P=b*c |
| oraz cos2α |
| | 2 | |
| sinα | | sinα | | sin2α | |
| *24d+ |
| *12d= |
| *24*12 |
| 2 | | 2 | | 2 | |
d=16cosα
d=4
√10
24 mar 00:07