matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
Oblicz sinus kąta.
TomekBeQ:
Kąt ACB zaznaczony na rysunku jest rozwarty. Oblicz sinus kąta AOB w zależności od sinusa kąta ACB.
22 mar 16:49
a7:
https://matematykaszkolna.pl/strona/465.html
kąt AOB = Kąt ACB czyli sinACB=sinAOB ?
22 mar 17:46
chichi:
przyjmijmy miary kątów jak na rysunku. czworokąt ACBD wpisany w okrąg, zatem β = 180
o
− α. wiemy, że γ = 2β, stąd γ = 360
o
− 2α
kąt wpisany i oparty na łuku AB
sin(γ) = sin(360
o
− 2α) = −sin(2α) = −2sin(α)cos(α) = −2sin(α)sin(90
o
−α)
22 mar 18:07
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick