Wyznacz tangens α w trójkącie
tomek: Mam problem z wyznaczeniem kąta z zadania poniżej. Nie jestem pewien czy zaznaczyłem też
właściwy kąt na rysunku.
Byłbym wdzięczny za podrzucenie pomysłu na rozwiązanie tego zadania.
Przez punkt D leżący na boku BC trójkąta równobocznego ABC i dzielący ten bok w
stosunku 1:2 licząc od wierzchołka C poprowadzono prostą przecinającą BC pod kątem
ostrym α i dzieląca pole trójkąta w stosunku 1:11. Wyznacz tangens kąta α.
22 mar 22:45
Eta:
| | ax√3 | | 1 | | 1 | | 9a2√3 | | 3 | |
P(ΔDCE)= |
| = |
| P(ABC)= |
| * |
| ⇒x= |
| a |
| | 4 | | 12 | | 12 | | 4 | | 4 | |
| | 3 | | 5 | |
to |FC|= |
| a i ||DF|= |
| a |
| | 8 | | 8 | |
| | |EF| | |
tgα= |
| = .......... |
| | |DF| | |
22 mar 23:49