Planimetria PR
silnia: W trójkącie ostrokątnym ABC punkt D dzieli bok BC w stosunku 1:2 licząc od wierzchołka B . Z
wierzchołka B poprowadzono prostą przechodzącą przez środek odcinka AD , która przecięła bok
AC w punkcie E . Oblicz, w jakiej proporcji, licząc od wierzchołka A , punkt E dzieli bok AC .
22 mar 19:48
chichi:
narysuj, pokaż swoje próby, bo Ty hurtowo walisz tutaj te zadania...
22 mar 19:53
silnia:
22 mar 19:55
Mila:

Małymi literami oznaczono pola Δ.
w*(s+u)=u*(w+3s)
ws+wu=uw+3su
ws=3su
w=3u
22 mar 20:23
silnia: Jakie to twierdzenie?
22 mar 20:39
Niuton:

P, S − pola trójkątów
P
BCE = k*P
ABE ⇒ 3P + kS = kS + kP ⇒ k = 3
22 mar 20:52
Mila:

ad. 20: 23
ΔKNM i ΔNLM mają taką samą wysokość;
| PKNM | | 12*2x*h | | 2x | | 2 | |
| = |
| == |
| = |
| |
| PΔNLM | | 12*x*h | | x | | 1 | |
P
ΔKNM =2*P
ΔNLM
22 mar 21:14