Planimetria PR
silnia:

W trójkącie rozwartokątnym ABC o kącie rozwartym przy wierzchołku A poprowadzono wysokości BD i
CE. Następnie wysokości te przedłużono do przecięcia w punkcieF . Wykaż, że
kat AFB = kat AED
Tam wyzej jest jeszcze punkt F, robilem to przy pomcoy 2 okregow opisanych na 2 trojkatach, ze
luki leza na podobnych odcinkach, ale czy to jest dobrze?
22 mar 18:44
chichi:
z 1 okręgu... na czworokącie ADFE można opisać okrąg, stąd:
|∡AFB| = |∡AED| (kąty wpisane oparte na łuku AE) □
22 mar 18:54
silnia: Wlasnie sie zastanawialem, a dlaczego mozna opisac?
22 mar 18:57
chichi:
przecież |∡AEF| = 90
o = |∡ADF| − suma miar przeciwległych kątów wynosi 180
o 
opuściłeś przecież wysokości, to pod jakim kątem padają...
22 mar 18:59
wredulus_pospolitus:
Trójkąt AEF oraz trójkąt ADF to trójkąty prostokątne.
Mają one także wspólną przeciwprostokątną (AF). Związku z tym okrąg opisany na nich to ten sam
okrąg.
W efekcie −−− tenże okrąg jest opisany na czworokącie ADFE
22 mar 19:03