matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 21.9.2023
Zadania
Odp.
3
konus:
Zadanie tyczy się grafów, ale nie chciałbym go rozwiązywać tylko zmodyfikować i mam nadzieje na waszą pomoc. Mianowicie tak wygląda treść tego zadania:
1
Romeoyo:
Cześć, mam zadanie o treści:" Wykaż, że suma kwadratów dwóch kolejnych liczb całkowitych jest zawsze
6
abc:
Czy ktoś ma pomysł na rozwiązanie czegoś tak idiotycznego jak to zadanie: "Pewnego dnia Pan Stefan zauważył na swojej działce kolonie mrówek. Obserwując ich zachowanie
5
KlasaV-VIII:
Dziadek i babcia maja razem 147 lat
2
kultor:
Ciąg F
n
jest ciągiem Fibonacciego. Ile jest równa suma F
1
+ F
3
+ F
5
+ · · · + F
2n−1
? Czy tutaj chodzi po prostu o wzór na ciąg Fibonacciego, że każdy następny wyraz jest sumą dwóch
1
KlasaV-VIII:
Spośród czterech liczb każda następna jest o 4 mniejsza od poprzedniej Iloczyn pierwszej z tych liczb i drugiej jest o 224 większy od iloczynu trzeciej i czwartej
9
hickok:
Takie zadanie na rekurencje, a przynajmniej tak mi się wydaje: "Wiedząc, że truteń płodzony jest bezpłciowo z królowej, a królowa płodzona jest płciowo z
0
KlasaV-VIII:
Suma cyfr pewnej liczby dwucyfrowej wynosi 15.
0
KlasaV-VIII:
Jeżeli do liczby dwucyfrowej dopiszemy z prawej strony cyfrę jej dziesiątek to otrzymamy
3
~~miks:
W trójkacie ABC poprowadzono odcinki AD, BE i CF w ten sposób, z˙ e punkty D, E i F sa˛ srodkami odpowiednio odcinków BE, CF i AD. Oblicz pole trójkata ABC jezeli pole trójkata
2
KlasaV-VIII:
Numer ostatniej strony książki wynosi 710
2
KlasaV-VIII:
Znajdz taka liczbę dwucyfrową żeby suma jej cyfr wynosiła 9 i zeby po przestawieniu jej cyfr