matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 9.5.2019
Zadania
Odp.
3
Filip:
Cześć, czy mógłby ktoś pomóc z tym równaniem? Jak mogę znaleźć pierwiastki? 0,0002x
3
−0,1x
2
−1=0
3
maturzysta66:
Czy jeżeli na dzisiejszej maturze miałem dobre rozwiązania w zadaniu trygonometrycznym, ale zapomniałem napisać, że k∊C to stracę za to punkt?
2
Miłosz:
Chciałbym poprosić o pomoc w rozwiązaniu takiego zadnia z wielomianem czwartego stopnia: Pewien wielomian W(x) stopnia czwartego jest podzielny przez wielomian P(x)=x
2
−2x−3,
5
Oliwia:
Oblicz pochodną g(x,y,x)= x*exp
(
z/y) wiem ze exp
(
z/y)
9
sf:
Jaka polecilibyscie ksiazke/materialy do nauki analizy matematycznej/algebry/dyskretnej?Tylko dla żółtodziobów najlepiej,żeby było dosyć prosto wytłumaczone
Wspomne,ze chce isc na
1
Natalia:
1. Dane są punkty A(−2, −1), B(4, 5), C(−5, 2) a) oblicz współrzędne i długość wektora BC
0
Makapaka:
Witam czy mógłbym prosić o pomoc z tym zadaniem https://zapodaj.net/0b9fdd8725e20.jpg.html
8
Xxx:
Bardzo prosze o wytlumaczenie jak to zrobic, nie rozumiem tego wcalee oblicz pole i wysokosc rombu o boku : 6cm i kacie ostrym α+ takim, ze cos α =1/3
9
Minkibinky:
Witam Mógłbym prosić o wzór z jakiego policzę pole równoległościanu rozpiętego na 3
5
Maoryss:
Dla jakiej wartości rzeczywistej parametru a istnieje granica funkcji f w punkcie Xo jeżeli:
12
Średniopółkowiec:
Rozważamy wszystkie liczby naturalne pięciocyfrowe zapisane przy użyciu cyfr 1, 3, 5, 7 , 9, bez powtarzania jakiejkolwiek cyfry. Oblicz SUMĘ wszystkich takich liczb.
12
Behemot:
I jak tam poszło rozszerzonko tegorocznym maturzystom?
Łatwiejsza czy trudniejsza matura niż rok temu?
9
Adiseeker:
Rzucamy 20 razy kostką. Pierwsze 5 rzutów wypada parzysta liczba oczek. Kolejne rzuty może wypaść cokolwiek poza ostatnim, gdzie wypada liczba nieparzystych oczek.
1
Karol:
Znajdz podzbiory liczb naturalnych A,B,C ⊂ N dla których nie zachodzi:
80
Jakub:
Jakie mieliście odpowiedzi na maturze rozszerzonej? Ja z tego co pamiętam