zadanie 6 matura 9 maja 2019 9:00
Średniopółkowiec: Rozważamy wszystkie liczby naturalne pięciocyfrowe zapisane przy użyciu cyfr 1, 3, 5, 7 , 9,
bez powtarzania jakiejkolwiek cyfry. Oblicz SUMĘ wszystkich takich liczb.
9 maj 15:21
Bleee:
Sposob I
Będzie dokładnie 4! = 24 takich liczb z ostania cyfra 1, tyle samo z cyfra 3, tyle samo z cyfra
5, itd.
24*(1+3+5+7+9) = 24*25 = 600
Dokladnie tyle samo jest liczb z daną cyfra (1,3,5,7,9) na miejscu dziesietnym
24*25*10 = 6'000
Tak samo dla cyfry setek: 60'000
Dla cyfry tysiecy:600'000
I w końcu dla pierwszej cyfry: 6'000'000
Sumujesz otrzymane wartosci: 6'666'600
9 maj 15:47
a47: tepe zadanie
9 maj 15:55
Bleee:
Czy ja wiem. Rozumiem że człowiek jest zestresowany, ale samo zadanie tak naprawdę sprawdza czy
ROZUMIESZ kombinatoryka czy tylko wkules wzory i bezmyślnie robisz zadania (wiem że to dziwnie
brzmi w kontekście kombinatoryka, ale wierz mi, wielu tak właśnie rozwiązuje zadania).
9 maj 15:58
sdasds: a można to było wyliczyć z ciągu arytmetycznego, że a=13579, an 97531, n=120? Wprawdzie różnica
r nie jest stała, ale wole zapytać.
9 maj 15:58
Bleee:
Skoro różnica nie jest stała to z jakiego wzoru na sumę tego ciągu chcesz skorzystać?
9 maj 16:01
Michał: Bleee, mogłabyś wytłumaczyć dokładniej to zadanie? Bo to jest jedyne którego nie zrobiłem a nie
rozumiem go.
9 maj 16:05
Bleee:
Nie mogłabym co najwyżej mógłbym
9 maj 16:06
Bleee:
A czego z tego co napisałem wcześniej nie rozumiesz?
9 maj 16:07
Michał: Jeju, przepraszam 😀
Jakoś do mnie nie przemawia xd
Odpocznę, zdrzemnę się i wtedy spróbuję ogarnąć może
9 maj 16:10
Bleee:
Może bardziej 'lopatologicznie' to zapisze, ale to późnym wieczorem dopiero, gdy siądę do
kompa.
9 maj 16:15
PW: To samo co pisał
Blee 
(nie widziałem, ale skoro już rozwiązałem, to wklejam).
Na każdej pozycji w zapisie dziesiętnym każda z cyfr pojawi się 4! = 24 razy (na przykład
jeżeli weźmiemy pod uwagę wszystkie liczby, w których na trzeciej pozycji jest 7, to na
pozostałych pozycjach wystąpią wszystkie możliwe permutacje 4 cyfr: 1, 3, 5, 9).
Wobec tego na każdej pozycji sumy (wyobraźmy sobie sumowanie "pod kreskę") wystąpi suma:
24•1+24•3+24•5+24•7+24•9 = 24•25 = 600,
a więc suma jest równa:
600•10
0+600•10
1+600•10
2+600•10
3+600•10
4 = 600•11111 = 6666600.
9 maj 16:17
Bleee: Czemu niby 'posrane' to jest zadanie z matury ROZSZERZONEJ. Więc osoba zdająca powinna rozumieć
coś więcej poza samymi podstawami.
9 maj 17:24
PW: Łatwiej może zrozumieć patrząc w trochę inny sposób.
Wszystkich liczb opisanych w zadaniu jest 5!= 120 (ciąg cyfr zapisu dziesiętnego każdej z liczb
można rozumiec jako jedną z możliwych permutacji zbioru 5−elementowego).
Jest oczywiste, że wśród tych 120 liczb każda cyfra wystąpi na każdej pozycji tyle samo razy.
Wobec tego każda z 5 cyfr wystąpi na każdej pozycji 120:5 = 24 razy.
Suma cyfr na każdej z pozycji jest zatem równa
24•1+24•3+24•5+24•7+24•9 = 24•25 = 600,
itd.
10 maj 14:49
Mila:
X ={1,3,5,7,9}
5!=120 − tyle jest tych liczb pięciocyfrowych po permutacji elementów zbioru X
Ja zrobiłam odpowiednią permutację ( w pionie) i rozwiązanie jest takie:
24* 11111+
24* 33333+
24 * 55555+
24* 77777+
24 * 99999=
=24*(11111+33333+55555+77777+99999)=
=6 666 600 co łatwo obliczyć mając kalkulator.
Jeśli Michał jeszcze ma kłopoty ze zrozumieniem, to polecam zadanie podobne ale
łatwiejsze:
X={1,2,3}
3!=6 różnych liczb
Wypiszę:
123
132
213
231
312
321
suma=1332
czyli :
2*111+2*222+2*333=1332
10 maj 18:49
Michał: Juz wszystko jasne 😊 dziękuję!
10 maj 19:33
trup: jakie to ma teraz znaczenie
juz po maturze, matma odchodzi w kąt
10 maj 19:46
Michał: Co z tego? Satysfakcja że już wiem jak to powinno być zrobione i drugi raz wiem jak postępować
przy takim zadaniu
10 maj 22:39