Trygonometria
Xxx: Bardzo prosze o wytlumaczenie jak to zrobic, nie rozumiem tego wcalee
oblicz pole i wysokosc rombu o boku : 6cm i kacie ostrym α+ takim, ze cos α =1/3
9 maj 16:38
janek191:
P = a2 *sin α
Oblicz sinus z cosinusa.
oraz
P = a*h
9 maj 16:40
Bleee:
1) romb ma wszystkie boki rowne
2) zrób RYSUNEK
3) na rysunku zaznacz kat α
4) narysuj wysokość tak aby mieć trójkąt prostokątny z kątem α
5) Wyznacz sinα mając cosα
6) Wyznacz długość wysokości rombu
7) Oblicz pole rombu
9 maj 16:42
janek191:
| | 1 | | 8 | |
sin2 α = 1 − cos2 α = 1 − |
| = |
| |
| | 9 | | 9 | |
więc
Dokończ
9 maj 16:43
Mila:
P=a
2*sinα
1) W ΔAED:
| | |AE| | | 1 | | |AE| | |
cosα= |
| ⇔ |
| = |
| ⇔ |
| | a | | 3 | | 6 | |
|AE|=2
h
2+2
2=6
2 ⇔h
2=32
h=4
√2cm
=======
P
ABCD=24
√2 [cm
2]
================
9 maj 21:11
Eta:
| | 2√2 | |
a=6 cosα=1/3 to sinα=√1−(1/9) = |
| |
| | 3 | |
P=24
√2 cm
2
9 maj 21:18
Mila:
albo , jeśli obliczona jest już wysokość to:
PABCD=a*h
PABCD=6*4√2 =24√2 cm2
9 maj 21:19
Eta:
Ja podałam .....bez wyznaczania wysokości
9 maj 21:20
Mila:
Wiem, nie widziałam Twojego wpisu, było polecenie , aby obliczyć wysokość i powinnam
obliczyć pole bez sinusa,
skoro już miałam obliczoną wysokość.
Coś nie myślę logicznie dzisiaj

Pozdrawiam.
9 maj 21:53