pytanie
sf: Jaka polecilibyscie ksiazke/materialy do nauki analizy matematycznej/algebry/dyskretnej?Tylko
dla żółtodziobów najlepiej,żeby było dosyć prosto wytłumaczone
Wspomne,ze chce isc na
studia informatyczne a nie matematyczne,zatem tej matematyki tam duzo az tak nie ma chyba w
porownaniu z matematycznymi
9 maj 18:11
Michał: Krysicki, Włodarski do analizy? Ogólnie ludzie polecają tę
9 maj 18:17
ABC:
z analizy matematycznej klasyczne podręczniki Leja, Kuratowski , Banach, Sierpiński jest
możliwa samonauka z nich może z lekką pomocą forum ewentualnie
9 maj 18:31
Mila:
Analiza − Gewert, Skoczylas.
Jest w pdf.
9 maj 23:36
wredulus_pospolitus:
Odnośnie dyskretnej to ja korzystałem swego czasu z
Matematyka dyskretna Ross Kenneth A., Wright Charles R.B
Na pewno też jest w wersji pdf w necie (już w moich czasach była ona w tej formie
rozpowszechniona na naszym roku).
9 maj 23:53
wredulus_pospolitus:
A algebry nie polecę żadnej bo korzystałem z książki wykładowcy (pozycja obowiązkowa) i
szczerze − nawet nie wiem czy chociaż raz do niej zajrzałem (ale najważniejsze zrobiłem −−−
pokazałem mu paragon zakupu)
9 maj 23:54
wredulus_pospolitus:
A co do ilości matematyki −−− na studiach informatycznych (przynajmniej dawien dawno) ilość
matematyki na pierwszych 3 latach była porównywalna do tej na studiach matematycznych (i na
tym po prostu stawali, a my lecieliśmy dalej).
Z całą pewnością oprócz algebry, analizy i dyskretnej będą algorytmy i struktury danych (i to
raczej szybciej niż później bo to taki 'wstęp' do programowania), powinna być także teoria
grafów
9 maj 23:58
Adamm:
@wredulus
wydaje mi się że mówisz tak tylko dlatego, że nie wiesz co jest
na matematyce
10 maj 00:09
wredulus_pospolitus:
Adamm −−− w sensie, że ja nie wiem co jest na matematyce?
Co prawda co uczelnia to inny program, ale akurat ja ukończyłem takie właśnie studia
Co prawda było to już wiele lat temu i mogę mieć już nieco mgliste wspomnienia o tym jakie były
przedmioty, jednak wydaje mi się że stosunkowo dobrze pamiętam jakie działy matematyki
mieliśmy w ciągu pierwszych trzech lat (przed specjalizacją). I faktycznie − zapomniałem, że
mieliśmy prawdopodobieństwo na 3 roku (nie pamiętam jak się nazywał sam przedmiot).
Zajrzałem na siatkę na informatyce na mojej Politechnice Gdańskiej i mamy:
Analiza Matematyczna (zapewne RR'y włączone)
Algebra Liniowa
Matematyka Dyskretna
Algorytmy i Struktury Danych
Rachunek Prawdopodobieństwa i Statystyka
Metody Numeryczne
Natomiast obecnie na matematyce i 3 lata obejmują:
Analiza matematyczna (w wielu odmianach),
Algebra Liniowa,
Wstęp do logiki (zapchaj dziura to była),
Geometria analityczna (zapchaj dziura),
Matematyka Dyskretna,
Równania różniczkowe (tu faktycznie informatycy nie będą się aż tak zagłebiać),
Topologia (o niej faktycznie zapomniałem),
Rachunek prawdopodobieństwa
i jakieś 'zapchaj dziury' pseudoprogramowe (jak technologie informatyczne, pakiety matematyczne
<czyli poznajemy program Mathematica> czy też programowanie).
Co ciekawe − nie ma algorytmów i struktur danych (chyba że wrzucili to do jakiegoś przedmiotu,
ale nie wydaje mi się).
10 maj 01:05
wredulus_pospolitus:
Za moich czasów na 3 roku na pewno miałem Algorytmy i Struktury Danych jak również Metody
Numeryczne.
10 maj 01:07
6latek : Czesc
A miales Ekonomie polityczna kapitalizmu i socjalizmu ?
10 maj 08:32
Bleee: 6latek − także to nie te czasy
Ja to dziecko (prawie) czarnobylowe jestem.
10 maj 09:11
ite: Ekonomia polityczna socjalizmu to musiał być świetny przedmiot do zdawania. Żadnych wzorów,
zero konkretów, sama gadka o niczym → byle długo.
Piękna umiejętność, na całe życie i na każde (korpo)zebranie jak znalazł.
10 maj 10:08
ABC: jeśli chodzi o socjalizm to cytat z klasyka: Janusz Korwin−Mikke się narzuca
Gdyby 99% Polaków (poza pilotami samolotów, twórcami rakiet, geografami i astronomami) wierzyło
w to, że Ziemia jest płaska; gdyby 99% Polaków (z wyjątkiem genetyków i biologów) wierzyło w
kreacjonizm – nie stałoby się NIC strasznego. Nie ma to najmniejszego wpływu na stan Polski.
Natomiast jeśli choćby 51% Polaków wierzy w socjalizm, to skutki są katastrofalne!
10 maj 10:39
6latek : Czesc
Wiem ale to bylo piekne . 400 stron ekonomii politycznej kapitalizmu a ponad 500 stron
ekonomii politycznej socjalizmu .
10 maj 10:43
6latek : tak poza tym zawsze mnie uwodza takie tematy
Gosciu wrzuca temat , i sie nie odzywa w ogole a ma duzo odpowiedzi .
10 maj 10:58
ABC:
no tak to czasem bywa, pies się utopi a łańcuch pływa
10 maj 11:15
sf: Nic nie utonelo
po prostu wczoraj juz siedzialem na telewizji i poszedlem spac dosyc
szybko.Dziękuje za poleconych autorów,z pewnością któryś sobie wybiorę.Napomne,że raczej
celowałbym w Politechnike − nie wiem czy jest duża różnica w poziomie matematyki na kierunku
Informatyka między Uniwersytetem a Politechnika ale jakoś mam przeczucie,że jednak na
Uniwersytecie jest jej trochę więcej i więcej ogólnie pewnie takiej suchej teorii,ale skoro
nie było mnie ani tu ani tam to nie obrażę się też,jeśli się ktoś podzieli swoimi
przemyśleniami na ten temat
10 maj 12:15
Adamm:
To... raczej nie ma większego znaczenia, tak szczerze.
10 maj 23:19