matematykaszkolna.pl
Rzut kostka - kombinatoryka Adiseeker: Rzucamy 20 razy kostką. Pierwsze 5 rzutów wypada parzysta liczba oczek. Kolejne rzuty może wypaść cokolwiek poza ostatnim, gdzie wypada liczba nieparzystych oczek. Ile jest takich możliwości? Mógłby ktoś pomòc, gdyby kolejność nie była ważna to by było 35 *614 *31, dobrze rozumuje? Ale tak to coś chyba że wzorem Newtona trzeba?
9 maj 14:12
PW: Pierwsze 5 rzutów wypada parzysta liczba oczek. Kolejne rzuty może wypaść cokolwiek poza ostatnim, gdzie wypada liczba nieparzystych oczek. A można po polsku? Zasadą jest podawanie treści zadań w "książkowej" wersji, bez własnych uproszczeń i sugestii.
9 maj 14:17
Adiseeker: To nie jest zadanie książkowe, to zadanie ze sprawdzianu, który miałem, więc piszę je z pamięci
9 maj 14:33
Adiseeker: Która cześć nie jest zrozumiała, to postaram się ją poprawić, choć dla mnie całe zadanie jest zrozumiałe?
9 maj 14:39
Jerzy: Dobrze myślisz.
9 maj 15:00
Adiseeker: To jaka jest odpowiedz w takim razie?
9 maj 15:04
Jerzy: Taka, jaką napisałeś 14:12.
9 maj 15:04
Adiseeker: Czyli ten zapis uwzględnia już kolejność?... Miałem dobrze i skreśliłem w takim razie..
9 maj 15:12
Jerzy: Tutaj nie jest ważna kolejność wyrzucania liczb w poszczególnych rzutach Np w pierwszych dwóch rzutach wynik (2,4) to to samo co (4,2) Dlatego dla pierwszych 5 rzutów mamy: 3*3*3*3*3 = 35
9 maj 15:15
Adiseeker: Rozumiem czyli pierwsza myśl najlepsza ,jak to mawiają.
9 maj 15:18