matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 2.4.2023
Zadania
Odp.
1
profesor gawliński:
W internecie zamieszczono informacje 10% mieszkańców naszego miasta osiąga dochód 12x większy niż średni dochód przypadający na jednego mieszkańca. Czy tą informacja jest wiarygodna?
0
silnia:
W przypadku zadan optymalizacyjnych z wykorzystaniem pochodnych mozliwe jest przejscie z funkcji z pierwiastkiem na funkcje podpierwiastkowa z komentarzem w stylu:
0
Patryk:
Dobry wieczór, mam problem z wyprowadzeniem wzoru na niepewność przenikalności na podstawie wzoru z prawa przenoszenia niepewności.
1
Jakub:
Dana jest liczba a=log12(4) x log12(36) + log12(9) x log12(√3).
2
kubapitagoras:
Dany jest trapez
1
kubapitagoras:
W trójkącie ostrokątnym ABC punkt D dzieli bok BC w stosunku 1:2 licząc od wierzchołka B .
6
bork:
funkcja f jest okreslona wzorem f(x) = (x−2)/x dla wszystkich liczb rzeczywistych x takich ze x=/= 0 rozwiaz nierownosc
2
beata:
Cześć mam problem z zadaniem. Wiem, że trzeba użyć twierdzenia talesa, ale nie wiem do jakich
3
Karolina:
Cześć, nie mam pomysłu na taki dowód: w trójkącie ABC kąt BAC jest dwa razy większy od kąta ABC. Wysokość opuszczona z wierzchołka C przecina bok AB w punkcie D. Wykaż, że |BD|−|AD|=|AC|
0
snsmobius:
"Dany jest trapez ABCD, w którym AB || CD, AB=BC oraz miary kątów ABD, DBC, ADB są w stosunku 3:1:5.
5
anna:
W romb o boku a wpisano dwa okręgi w ten sposób, że okręgi te są styczne zewnętrznie i każdy z nich jest styczny do dwóch sąsiednich boków rombu
0
Pomocy:
W przedsiębiorstwie maszyna automatycznie napełnia pojemniki z kawą.
3
paul:
O wielomianie W(x) =x
3
+bx+cx+d, wiadomo, że posiada trzy różne niezerowe pierwiastki, których
1
suma wynosi k, a suma odwrotności
, gdzie k jest dowolną niezerową liczbą rzeczywistą.
k
Uzasadnij, że k jest pierwiastkiem wielomianu W(x).