Uzasadnij, że k jest pierwiastkiem wielomianu W(x).
paul: O wielomianie W(x) =x
3+bx+cx+d, wiadomo, że posiada trzy różne niezerowe pierwiastki, których
| | 1 | |
suma wynosi k, a suma odwrotności |
| , gdzie k jest dowolną niezerową liczbą rzeczywistą. |
| | k | |
Uzasadnij, że k jest pierwiastkiem wielomianu W(x).
Wiem, że trzeba wykorzystać wzory vietta wielomianu 3−go stopnia, ale nic mi nie wychodzi.
2 kwi 01:18
a7: x
1+x
2+x
3=k=−b
| 1 | | 1 | | x1x2+x2x3+x1x3 | | 1 | | c | |
| +U[1}{x2}+ |
| = |
| = |
| =− |
| |
| x1 | | x−3 | | x1x2x3 | | k | | d | |
czyli 1/k=−1/b=−c/d czyli 1/b=c/d czyli d=bc
W(k)=k
3−kb+kc+bc=k*(k
2−b)+c(k+b)=k*(k−b)(k+b)+c(k+b)=(k+b)*[k*(k−b)+c}
W(k)=o⇔ (1*)k+b=0 v (2*) k
2−bk+c=0
(1*)k=−b c.n.u.
chyba o to chodziło?
2 kwi 04:24
ABC:
niech x
1,x
2,x
3 pierwiastki
na mocy założeń
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| = |
| = |
| + |
| + |
| mnożymy stronami przez x1x2x3 |
| k | | x1+x2+x3 | | x1 | | x2 | | x3 | |
| x1x2x3 | |
| =x2x3+x1x3+x1x2 mnożymy stronami przez x1+x2+x3 |
| x1+x2+x3 | |
x
1x
2x
3=x
2 x
12 + x
3 x
12 + x
22 x
1 + x
32 x
1 + 3 x
1 x
2 x
3 + x
2 x
32 + x
22 x
3
przenosimy na jedną stronę :
0=x
2 x
12 + x
3 x
12 + x
22 x
1 + x
32 x
1 + 2 x
1 x
2 x
3 + x
2 x
32 + x
22 x
3
i to się zwija , kto nie wierzy niech wymnoży (a+b)(b+c)(a+c) przez siebie :
0=(x
1+x
2)(x
2+x
3)(x
1+x
3)
stąd x
1=−x
2 lub x
2=−x
3 lub x
1=−x
3 ale pamiętając że k=x
1+x
2+x
3 mamy tezę
2 kwi 08:06
paul: dziękuję
2 kwi 11:58