w bezwzgledna
bork: funkcja f jest okreslona wzorem f(x) = (x−2)/x dla wszystkich liczb rzeczywistych x takich ze
x=/= 0 rozwiaz nierownosc
rozwiaz | | f(1 / (x+1) | −3 | ≤ 4
2 kwi 16:28
wredulus_pospolitus:
i problem polega na
2 kwi 16:37
bork: nie wiem jak dobrze rozpisac to
2 kwi 16:40
wredulus_pospolitus:
a jak próbowałeś/−aś to rozpisać
2 kwi 17:26
bork: obrocilem i dodalem 1 do tych x
2 kwi 17:49
bork: pomoze ktos
2 kwi 22:27
k: x ≠ 0 , x ≠ − 1
| | f(1/(x+1)| − 3 | ≤ 4
−4 ≤ | f(1/(x+1) | − 3 ≤ 4 // + 3
−1 ≤ | f(1/(x+1) | ≤ 7
|f(1/(x+1) | ≤ 7
| 1 − 2(x+1) | ≤ 7
|1 − 2x − 2 | ≤ 7
|2x + 1| ≤ 7
−7 ≤ 2x + 1 ≤ 7
−4 ≤ x ≤ 3
należy jeszcze pamiętać o dziedzinie.
2 kwi 22:44