Dowód - planimetria - rozszerzenie
Karolina: Cześć, nie mam pomysłu na taki dowód: w trójkącie ABC kąt BAC jest dwa razy większy od kąta
ABC. Wysokość opuszczona z wierzchołka C przecina bok AB w punkcie D. Wykaż, że |BD|−|AD|=|AC|
2 kwi 14:35
ite:

Tezę można zapisać równoważnie:
|BD|=|AC|+|AD|
a z uwzględnieniem oznaczeń z rysunku |BD|=x+y
Czy już widzisz, jak to wyakzać?
2 kwi 15:18
wmboczek: CD=ACsin2α=BDtgα
tgα(AC2sos2α−BD)=0
tgα(AC2sos2α−AC +AC −BD)=0
tgα(ACsos2α−BD+AC)=0
tgα(AD+AC−BD)=0
2 kwi 15:19
Karolina: To było takie proste. Nie zauwazyłam tych trójkątów równoramiennych. Dziękuję!
2 kwi 15:53