matematykaszkolna.pl
geometria beata: rysunekCześć mam problem z zadaniem. Wiem, że trzeba użyć twierdzenia talesa, ale nie wiem do jakich trójkątów. Podstawy czterech przystających trójkątów równobocznych leżą na jednej prostej. Wierzchołek pierwszego trójkąta połączono odcinkiem z wierzchołkiem czwartego trójkąta (patrz rysunek). Oblicz stosunek pola zacieniowanego do pola jednego trójkąta równobocznego
2 kwi 16:12
getin: Oznaczmy bok jednego trójkąta równobocznego przez 12a Z tw. Talesa, dwa górne boki zacieniowanych trójkątów to odpowiednio: − dla pierwszego od lewej (największego) zacieniowanego trójkąta to 12a oraz 9a − dla drugiego to 8a i 6a − dla trzeciego to 4a i 3a −−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− Wykorzystaj wzór na pole trójkąta z sinusem aby znaleźć szukaną proporcję (kąt między dwoma bokami trójkąta równobocznego wynosi 60o)
 7 
Odp. to

6 
2 kwi 17:03
ite: rysunek Można też skorzystać z tw. Talesa dla wysokości i liczyć pola zacieniowanych trójkątów odejmując pola niezacieniowane.
2 kwi 17:23
Mila: rysunek PΔABL=P 1) Ramiona kąta KAE przecięto prostymi równoległymi (zielonymi) Z tw.Talesa : |AF|=|FH|=|HJ|=JK| 2) Ramiona kąta KAE przecięto prostymi równoległym (Niebieskimi): |AG|=|GI|=IIK| 3) Z (1 i 2) |AG|=|AF|+|FG|=|IJ|+|JK|⇒|FG|=|IJ| ΔFBG≡ΔIJM ΔGHN≡ΔHIC⇒|GH|=HI| ΔAFL≡ΔJDK PΔAKL=3P
 ID a 3 1 
4) Z podobieństwa odpowiednich Δ: (

=

, ID|=

a, |MJ|=

a )
 3a 4a 4 4 
 1 2 3 
|MJI=

a , NH=

a, F=

a