geometria
beata:

Cześć mam problem z zadaniem. Wiem, że trzeba użyć twierdzenia talesa, ale nie wiem do jakich
trójkątów.
Podstawy czterech przystających trójkątów równobocznych leżą na jednej prostej.
Wierzchołek pierwszego trójkąta połączono odcinkiem z wierzchołkiem czwartego
trójkąta (patrz rysunek). Oblicz stosunek pola zacieniowanego do pola jednego
trójkąta równobocznego
2 kwi 16:12
getin:
Oznaczmy bok jednego trójkąta równobocznego przez 12a
Z tw. Talesa, dwa górne boki zacieniowanych trójkątów to odpowiednio:
− dla pierwszego od lewej (największego) zacieniowanego trójkąta to 12a oraz 9a
− dla drugiego to 8a i 6a
− dla trzeciego to 4a i 3a
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Wykorzystaj wzór na pole trójkąta z sinusem aby znaleźć szukaną proporcję (kąt między dwoma
bokami trójkąta równobocznego wynosi 60
o)
2 kwi 17:03
ite:

Można też skorzystać z tw. Talesa dla wysokości i liczyć pola zacieniowanych trójkątów
odejmując pola niezacieniowane.
2 kwi 17:23
Mila:

P
ΔABL=P
1) Ramiona kąta KAE przecięto prostymi równoległymi (zielonymi)
Z tw.Talesa :
|AF|=|FH|=|HJ|=JK|
2) Ramiona kąta KAE przecięto prostymi równoległym (Niebieskimi):
|AG|=|GI|=IIK|
3)
Z (1 i 2)
|AG|=
|AF|+|FG|=|IJ|+
|JK|⇒|FG|=|IJ|
ΔFBG≡ΔIJM
ΔGHN≡ΔHIC⇒|GH|=HI|
ΔAFL≡ΔJDK
P
ΔAKL=3P
| ID | | a | | 3 | | 1 | |
4) Z podobieństwa odpowiednich Δ: ( |
| = |
| , ID|= |
| a, |MJ|= |
| a ) |
| 3a | | 4a | | 4 | | 4 | |
| 1 | | 2 | | 3 | |
|MJI= |
| a , NH= |
| a, F= |
| a |
| 4 | | 4 | | 4 | |
Pola zacieniowanych Δ: s,4s,9s
5) Suma pól zacieniowanych: P
zΔ=14s
3P=4*9s
P=12s
===========
3 kwi 18:42