matematykaszkolna.pl
Spis stron z zadaniami maturalnymi p.r. Bogdan: Podaję spis stron z zamieszczonymi tutaj zadaniami maturalnymi z matury próbnej z poziomu rozszerzonego przeprowadzonej 8 stycznia w niektórych okręgach egzaminacyjnych w kraju. zadanie 1 34376 zadanie 2 34377 zadanie 3 34379 zadanie 4 34381 zadanie 5 34384 zadanie 6 34385 zadanie 7 34388 zadanie 8 34393 zadanie 9 34396 zadanie 10 34397 zadanie 11 34398 Mam nadzieję, że nie tylko maturzyści rozwiązując te zadania sprawdzą swoje szanse zaliczenia matury z matematyki na poziomie rozszerzonym. emotka
16 sty 17:23
Bogdan: Witaj Eto emotka. Przejrzyj te zadania. Jestem ciekaw Twojej o nich opinii. Ja się cieszę, że trochę podnosi się poprzeczkę kandydatom na absolwentów szkół średnich, bo obserwowany chociażby tutaj poziom trudności zadawanych zadań i pytań jest w ostatnim czasie bardzo niski.
17 sty 00:42
Julek: Bogdanie, Eto oraz cała reszto, jaki sposób przygotowania do matury rozszerzonej polecacie? Uczęszczam do klasy o profilu matematycznym i muszę stwierdzić, że starałem się przez te niecałe trzy lata pracować systematycznie (ocena końcowa nigdy nie była niższa niż 76%, czyli czwórka). Jedni twierdzą, że warto przerobić wszystkie zadania z każdego działu i to zapewni mi dobry wynik. Drudzy od razu zabierają się do rozwiązywania arkuszy maturalnych (obecnie przerabiam arkusze z Matematyka − poziom rozszerzony 2008/2009 , 2009/2010/2011 Świda, Kurczab, Oficyny Edukacyjnej − Krzysztof Pazdro oraz Matematyka z Sensem − zakres rozszerzony (który jest niczym w porównaniu do pierwszego zbioru) wydawnictwa sens, Szymański. Kalina). Jak to sobie rozplanować ? Od czego zacząć ? Bywają na maturze zadania z Logiki ? Czy mam szansę na wyrobienie się na dobry wynik ≈ 98% (próbna podstawowa − 90%, rozszerzona − 40%) ? Pozdrawiam emotka
19 sty 16:31
Bogdan: julku − najważniejszy warunek powodzenia spełniłeś, pracowałeś systematycznie. Na tym forum wielokrotnie z Etą i innymi osobami zalecaliśmy jako skuteczną metodę codzienne rozwiązywanie zadań i nie odpuszczanie żadnemu zadaniu, szczególnie takiemu, które nie chce się poddać. Proponuję rozwiązywać zadania ze zbiorów zadań maturalnych, a nie z podręczników szkolnych. Jest na rynku wiele takich zbiorów, np. wydawnictwa Aksjomat z Torunia: http://www.aksjomat.torun.pl/. Warto również korzystać ze zbiorów zadań z poprzednich lat, nawet tych sprzed kilkunastu i kilkudziesięciu lat. Podczas matury razem z arkuszem zadań zdający otrzymuje zestaw wzorów, nie ma tam jednak wszystkich wzorów, namawiam do wyłapywania takich wzorów w trakcie rozwiązywania zadań, zapisywania ich i zapamiętania ich. Bywają na maturze zadania z logiki. Osobiście uważam, że 90% z matury podstawowej to powinien być standard dla każdego ucznia, który pragnie mieć średnie wykształcenie, a nie tylko świadectwo ukończenia szkoły, natomiast 40% z poziomu rozszerzonego to trochę mało, żeby myśleć o studiach np. politechnicznych. Jest jeszcze prawie 4 miesiące czasu, żeby pracując codziennie uzyskać wynik co najmniej 70 kilka procent. Życzę wytrwałości i powodzenia, pozdrawiam. emotka
19 sty 17:25
Paweł: Też zamierzam w maju zdawać maturę rozszerzona z matmy. W listopadzie czyli juz pare miesiacy temu z CKE z podstawowej mialem 88%, rozszerzonej jeszcze nie pisałem. Sciągnełem sobie zadania maturalne od 2002 roku chyba i musze przyznac, albo mi sie wydaje ze poziom kiedys był wyzszy? Co sądzicie Bo bylo tak ze za jedne zadanie dostawalo sie duzo punktow, a teraz raczej są zadania po ok. 5 pkt. I jeszcze jedna sprawa?Skąd wziąść arkusze strarsze niz np. 2002 r I ostatnie pytanie, czyli 70% z matmy rozsz wystarczy aby dostać się na politechnikę? czekam na odp i na dyskusje emotka
19 sty 17:33
sc: https://matematykaszkolna.pl/strona/matura.html należy czytać stronkę, na której piszesz
19 sty 17:40
Paweł: No ale wlasnie tu są do 2002 r !
19 sty 17:48
sc: to warto wiedzieć, że obecna formuła matury ma źródła w 2002 wcześniej była tzw "stara matura"
19 sty 17:49
sc: a z tej matury to wygooglować starą maturę lub poszukać zbiorów zadań w przepastnych archiwach bibliotek lub nauczycieli matematyki
19 sty 17:51
Paweł: No tak, ale matura z 2002 r a ta np. ubiegło roczna o wiele sie różni. Jest wiecej zadan no i zostały wyrzucone takie rzeczy jak indukcja matematyczna czy pochodne. Odpowie ktoś na moje wczesniejsze pytania?
19 sty 17:56
Bogdan: Są wydziały na niektórych politechnikach, które w ostatnich latach przyjmowały absolwentów szkół średnich z dorobkiem punktowym z matury z matematyki mniejszym niż 50%. Odpowiedni stopień kompetencji z matematyki warunkuje nie tyle dostanie się na kierunki studiów z matematyką, a utrzymanie się na nich i pomyślne zaliczanie kolokwiów i egzaminów. Starsze zbiory zadań można czasami znaleźć na Allegro. Nie jestem zwolennikiem przyznawania wielu punktów za zadanie, nie podoba mi się nagradzanie punktami za poprawne wykonanie fragmentu zadania, ale tak rzeczywiście jeszcze niedawno było. Obserwuję matury od wielu lat i mogę stwierdzić, że kiedyś były zadania z bogatszego materiału, niż teraz i wszystkie były na poziomie, który dzisiaj nazywamy rozszerzonym, nie było zresztą takiego podziału na poziomy.
19 sty 17:57
sc: Zgadza się. Dodatkowo − należy pamiętać o różnicach w standardach egzaminacyjnych, których szczegółowy opis pojawił się z nową maturą. W ciągu tego czasu zmianie ulegała również podstawa programowa. Stąd egzamin maturalny obecnie zdecydowanie różni się od egzaminu dojrzałości.
19 sty 18:04
Paweł: Bogadan, sc dzięki za odp emotka
19 sty 18:29
Julek: Dziękuje za odpowiedź emotka
19 sty 19:40
Paweł: Co sądzicie o zbiorze zadan dla poziomu rozsz z Operonu? Bo pracuje na nim i juz zrobłem ponad polowę zadań
19 sty 19:44
Julek: A właśnie słyszałem, że operonowski zbiór zadań dla roz. jest bardzo słaby. Przynajmniej moja nauczycielka nie polecała (wręcz przeciwnie z podstawą, gdzie określała go najlepszym na rynku). Ja polecam Matematyka − poziom rozszerzony 2009/2010/2011 Świda, Kurczab, Oficyny Edukacyjnej Krzysztofa Pazdro (same arkusze maturalne). Rozwiązując matury z poprzednich lat osiągam wynik od 60 do 78 % (nie robiąc zadań z planimetrii, stereometrii, prawdopodobieństwa), a w tym zbiorze czasami nie wiem z której strony złapać zadanie np. z wielomianów Co ciekawe, właśnie te zadania potrafią połączyć w sobie kilka działów naraz (typowe na myślenie). Pozdrawiam.
20 sty 01:20
Paweł: no przyznam, ze arkusze Pazdro są na wysokim poziomie. Ja rozwiazujac arkusze z poprzednich lato srednio uzyskuje 50−60%(bez rozwiazywania z stereometri i raczej bez kombinatorki bo slaby w tym dziale jestem ), najwiecej chyba w jednym arkuszu z probnej matury rozsz jakies bym mial z 82 %. W maju celuje na conajmniej 70% rozsz i bede zadowolony emotka
20 sty 17:16
Julek: a gdzie na studia chcesz się wybrać ? kierunek ? emotka
20 sty 17:52
Paweł: Stawiam raczej na Warszawę. Politechnika, a co do kierunku sam sie zastanawiam , myslę nad kierunkiem Elektronika i Techniki Informacyjne. Ale nie wiem czy się dostane... emotka A Ty? emotka
20 sty 18:06
Julek: Ja myślałem o PW, ale zrezygnowałem ze względu na Fizykęemotka Zdaje tylko matematykę i rozszerzoną i myślę o informatyce / ekonomia/ informatyka i ekonometria na UW (super jeśli dziennie, ale jeśli nie to pomyślę o wieczorowych) lub na WAT / SGGW / UKSW (te same kierunki) emotka jeśli jesteś z Warszawy, to z jakiego LO ?
20 sty 18:10
Paweł: No ja zdaje fizę podstawową, mam nadzieje ze to starczy na PW... Też myslalem nad UW, jezeli na PW sie nie dostane to kto wie moze UW emotka Nie jestem w Warszawy, ale mam tam sporo rodziny dlatego tak mysle nad Wawą, ewentualnie Gdańsk emotka
20 sty 18:19
Julek: Myślę, że Ci starczy, ale to zależy od kierunku / wydziału i wyniku emotka
20 sty 18:27
Paweł: Mam nadzieje ze starczy emotka Nie wiesz może kiedy są oficjalne probne matury w szkole, juz z kazdego przedmiotu? Chyba jakoś luty\marzec
20 sty 18:32
Julek: To znaczy, nigdy nie było oficjalnych próbnych matur (CKE), tylko te z operonu. Każda szkoła robi wewnętrznie i swoje próbne maturki (sama ustala ich terminy) emotka
20 sty 18:42
Paweł: acha, ok emotka
20 sty 20:33