Zadanie maturalne 4 p.r.
Bogdan:
Zadanie maturalne 4 (4 pkt).
Różnymi pierwiastkami równania kwadratowego
(m−2)x2 − 2x + 1 = 0 są liczby x1 oraz x2.
Narysuj wykres funkcji f(m) = |x1 + x2 + x1 x2 |.
16 sty 16:41
Hmm: W zeszłym roku Panie Bogdanie Dawał nam pan trudniejsze zadania proszę ich nie oszczędzać niech
się uczą
16 sty 16:43
Bogdan:
16 sty 16:46
Julek:
Niestety dla mnie to lekki problem narysować wykres, wykorzystując tę funkcję na stronie (po
prostu nie lubię).
najpierw
| | 3 | |
f(m) = |
| następnie Symetria częściowa względem Osi OX
|
| | (m−2) | |
Pozdrawiam i czekam na następne!
16 sty 16:49
Julek:
wzór f(m) ze wzorów viete'a
16 sty 16:50