| −n2 + 3n + 17 | ||
an+ an+1 = | ||
| n2 + 1 |
| 6n + 19 | ||
i an + an+1 = | . Oblicz, które wyrazy tego ciągu są dodatnie. | |
| n2 + 1 |
jeśli tak zrobie to otrzymam
(n+1)(n+2)=0
n= −1 lub n= −2 tylko że n należy do N
możesz dać jakąś wskazówkę
| −n2 + 3n + 17 | ||
an + an+1 = | ||
| n2 + 1 |
| 6n + 19 | ||
an − an+1 = | ||
| n2 + 1 |
| −n2 + 9n + 36 | 1 | |||
2an = | / * | |||
| n2+1 | 2 |
| −n2+9n+36 | ||
an = | ||
| 2n2 + 2 |
| −n2+9n+36 | |
> 0 /* (2n2+2) − zawsze dodatnie
| |
| 2n2 + 2 |
| −9−15 | ||
n1 = | = 12
| |
| −2 |
| −9+15 | ||
n2 = | = −3 ∉ D
| |
| −2 |