| 4 | ||
Wykaż, że cosinus kąta przecięcia się wykresów funkcji f(x) = | x + 1 i g(x) = −x√2 + 9 | |
| 3 |
| 4√6 −3√3) | ||
jest równy | . | |
| 15 |
| |||||||||||
tgα =| | | =
| ||||||||||
|
| 4 | 3 | |||
= |( | + √2) * ( | )| =
| ||
| 3 | 4√2 + 3 |
| 4+3√2 | (4+3√2)(4√2−3) | |||
= | | | = | |||
| 4√2 + 3 | 23 |
| sinα | ||
tgα = | oraz sin2α+cos2α = 1
| |
| cosα |
| a1 − a2 | ||
rozwiązanie tego zadania bez stosowania wzoru tgα = | | | | |
| 1 + a1*a2 |
Nie przychodzi mi na myśl...
| 4 + 3√2 | ||
tgα = | ||
| 4√2 − 3 |
γ=180−(α+β−180)=180−α−180+β=β−α
cos(β−α)=cosβcosα+sinβsinα
tgα=4/3
4/3=sinα/cosα
cosα=3/4sinα
z jedynki trygonometrycznej: 1−cos2α=16/9cos2α
cos2α=9/25 => cosα=3/5 sinα=4/5 ponieważ tgα>0
Takim samym sposobem liczę wartości funkcji sin i cos dla kąta β.
sinβ=−√2cosβ
1−cos2β=2cos2β
cosβ=−√3/3 sinβ=√6/3 ponieważ tgβ<0
Korzystam ze wzoru wyprowadzonego wcześniej:
cosγ=cos(β−α)=−√3*3/5+√6/3*4/5=(4√6−3√3)/15
Po drodze oczywiście założenie, teza itp
CNW
→
f: 43*x −y+1=0 wektor u prostopadły do prostej f: u= [43, −1]
→
g: −√2 *x −y+9=0 " v " " " g: v=[−√2,−1]
→ →
z iloczynu skalarnego : u o v= IuI*IvI*cos <(u,v)
I<(u,v)I=φ
IuI = 53 IvI= √3
to
| 43*(−√2+(−1)*(−1) | −4√2+3 | |||
cosφ= | = | |||
| 53*√3 | 3*53*√3 |
| (−4√2+3)*√3 | −4√6+3√3 | |||
cosφ= | = | <0
| ||
| 15 | 15 |
| 4√6−3√3 | ||
to: −cosφ= − | ||
| 15 |
| 4√6−3√3 | ||
to cosφ= | ||
| 15 |