Zadanie maturalne 7 p.r.
Bogdan:
Zadanie maturalne 7 (5 pkt)
W czworokącie ABCD przekątne przecinają się w punkcie o współrzędnych P=(−3,7) w taki
sposób, że |PC| : |AP| = |PD| : |BP| = 1:3. Wiedząc, że wektory AC⃗= [4,6] i BD⃗= [−10,−2],
oblicz współrzędne wierzchołka tego czworokąta. Uzasadnij, że czworokąt ABCD jest trapezem.
16 sty 16:51
s: δ
6 kwi 14:57
Bizon:
−wyznaczę kąt między AC a Ox tgα=3/2
−napiszę równanie prostej przechodżacej przez P i tgα=3/2 ..... y=3/2x+25/2
−wyznaczę długości AC PC i PA
−wyznaczę współrzędne punktów A i C
....podobnie z B i D
... a że jest trapezem ... chociażby z definicji sumy kątów leżących na przeciwko siebie
ale może i da się to zrobić prościej ...
6 kwi 15:43