matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 9.6.2020
Zadania
Odp.
8
zatroskany:
:::rysunek::: Proste są równoległe oraz styczne do okręgów (rys), okręgi są styczne wzgledem siebie (rys).
5
2010:
Eta − ostatni raz byłem tu 10 lat temu, a Ty nadal tutaj
4
jacek:
:::rysunek::: Dany jest trójkąt równoboczny ABC, którego bok ma długość 12 cm. Odcinek DE jest równoległy do
10
Czarniecki:
Rozwiąż równanie
3
nowy:
Dany jest trójkąt prostokątny ABC gdze kat ACB=90
o
a kąt BAC = 60°. Niech O jest środkiem okregu wpisanego oraz niech D jest punktem przeciecia tego okręgu z BO. Wykaż że AO ⊥ CD .
3
calki_ogolne:
Witam! Czy odpowiedzi na poniższe zadanie są poprawne? Wyznaczyć całkę ogólną równania:
1
Trochę ciężko:
Ustal, dla jakich wartości parametru k dziedziną funkcji f jest zbiór liczb rzeczywistych a) f(x)= 1/
√
kx
2
− k + 1
147
ICSP:
CKE opublikowało już arkusz podstawowy z dzisiejszej matury: https://static.cke.gov.pl/EGZAMIN_MATURALNY/2020/FORMULA_OD_2015/14_2fmjzj5vqu_matematyka/MMA-P1_1P-202.pdf
6
Poprostupatryk:
:::rysunek::: Proszę o pomoc.
3
Jacek:
Drewniany klocek w kształcie prostopadłościanu o wymiarach 7 cm × 4 cm × 5 cm pomalowano na zielono i pocięto na 140 jednakowych sześcianików. Ile sześcianików ma 3 ściany zielone, ile —
10
jerzaw:
Cześć! Mam pytanie co do dzisiejszej matury podstawowej.
7
ICSP:
trywialna była.
3
Janek:
Zrobiłem rysunek (wektory itp.) w Latex i chcę dodać podpis polecenie \caption nie działa. Wyrzuca mi błąd :\caption outside float. Ma ktoś pomysł dlaczego?
0
Intel:
a
1
1
Wykaż że |
−
| >
dla a,b∊N−{0}.
b
√
2
4b
2
0
remik:
Niech a, b, c>0 rzeczywiste. Istnieje nieskończenie wiele liczb całkowitych x, y które spełniają nierówność a
x
> cb
y
jeśli: