okregi
zatroskany:

Proste są równoległe oraz styczne do okręgów (rys), okręgi są styczne wzgledem siebie (rys).
Oblicz promień nawiekszego okregu jeśli promienie dwóch pozostałych wynszą 9 i 16.
9 cze 23:53
Qulka: wydaje mi się że R= 8+6
√2 jest zbyt dziwny
10 cze 00:13
Eta:
R=24
10 cze 00:14
Qulka: tak znalazłam błąd

24
10 cze 00:18
Eta:
10 cze 00:24
Eta:

x
2=(R+16)
2+(R−16)
2 ⇒ x=8
√R
y
2= (R+9)
2−(R−9)
2 ⇒ y=6
√R
h= 2R−25 i
z= x−y= 2
√R
z tw. Pitagorasa
h
2+z
2=(9+16)
2
(2R−25)
2+4R=25
2
...........
R=24
10 cze 00:36
Eta:
Widzę chochlika :
x2=(R+16)2−(R−16)2
10 cze 00:50
Qulka: Etuś

super czytelny rysunek

dzięki
10 cze 00:52
Eta:
10 cze 00:54