Rozwiąż równanie
Czarniecki: Rozwiąż równanie
4sin22xsin2x+3sinxsin2x=sin2x+cosx+cosxcos2x
W przedziale <−π;π>
9 cze 19:08
fil: na pewno 4sin22xsin2x?
9 cze 19:22
Czarniecki: Pomyłka. 4sin2xsin2x
9 cze 19:26
fil:
8sin
3xcosx + 6sin
2xcosx = 2sinxcosx + cosx + cosx(2cos
2x − 1)
8sin
3xcosx + 6cosx(1 − cos
2x) = 2sinxcosx + 2cos
3x
8sin
3xcosx − 2sinxcosx + 6cosx − 8cos
3x = 0
cosx(8sin
3x − 2sinx + 6 − 8(1 − sin
2x)) = 0
cosx(8sin
3x − 2sinx + 6 − 8 + 8sin
2x) = 0
cosx(8sin
3x + 8sin
2x − 2sinx − 2) = 0
cosx(8sin
2x(sinx + 1) − 2(sinx + 1)) = 0
cosx(sinx + 1)(8sin
2x − 2) = 0
| | 1 | |
cosx = 0 v sinx = −1 v sinx = ± |
| |
| | 2 | |
9 cze 19:39
23: (sinx+1)(2cosx)(4sin
2x−1)=0 mi wyszło ale mogłem się machnąć
9 cze 19:42
fil:
9 cze 19:46
Czarniecki: Nie wpadłbym na takie rozwiązanie w życiu
9 cze 19:46
Czarniecki: Przez to ile tego tam jest w tym wzorze
9 cze 19:46
Mariusz:
cosx(sinx + 1)(8sin2x − 2) = 0
Ja bym ten czynnik jeszcze bardziej rozłożył
2cosx(sinx + 1)(4sin2x − 1) = 0
2cosx(sinx + 1)(2sinx − 1)(2sinx+1) = 0
9 cze 20:36
fil:
Mozna jak najbardziej, teraz pierwiastki sa jeszcze bardziej widoczne
9 cze 20:50
Mariusz:
Fil pełny rozkład się przydaje np masz taką własność całek
∫af(x)dx=a∫f(x)dx
oraz
∫(f(x)+g(x))dx=∫f(x)dx+∫g(x)dx
Z powyższego wnosisz że funkcję wymierną łatwiej będzie ci scałkować
gdy rozłożysz ją na sumę ułamków prostych czyli ułamków postaci
| Ak | | Bmx+Cm | |
| oraz |
| |
| (x−a)k | | (x2+px+q)m | |
gdzie k,m∊ℕ
+ oraz p
2−4q < 0
Podobnie jest w przypadku przekształcenia Laplace
L(f(t))=∫
0∞f(t)e
−stdt
Przekształcenie Laplace też spełnia powyższą własność tzn
L(af(t))=aL(f(t))
oraz
L(f(t)+g(t))=L(f(t))+L(g(t))
zatem wnosisz że jeśli przekształcenie Laplace da ci funkcję wymierną
to łatwiej ją odwrócisz gdy rozłożysz tę funkcję wymierną na sumę ułamków prostych
Kolejny przykład rozwiązując liniowe równanie rekurencyjne funkcją tworzącą
dostajesz funkcję wymierną
Funkcję tę łatwiej rozwiniesz w szereg jeśli zastosujesz rozkład
który przypomina rozkład na sumę ułamków prostych
Po takim rozkładzie łatwiej będzie ci skorzystać z szeregu geometrycznego
i jego pochodnych bądź z uogólnionego dwumianu Newtona
Innym sposobem na wydobycie współczynników rozwinięcia w szereg
jest policzenie n. pochodnej a jak wiadomo powyższa własność jest zachowana
także dla pochodnej więc rozkład na sumę ułamków prostych
przydaje się także do policzenia n. pochodnej
9 cze 22:55