Wyznacz całkę ogólną
calki_ogolne: Witam! Czy odpowiedzi na poniższe zadanie są poprawne?
Wyznaczyć całkę ogólną równania:
a)y(2)−3y(1)+2y=0
ODP: C1*ex+C2*e2x
b)y(2)−y(1)=0
ODP: C1 + C2 * ex
c)y(3) − 4y(2)+5y(1)−2=0
ODP: C1 * ex + C2* x * ex + C3 *e2x
d) y(5) + y(3) = 0
ODP: C1 + C2*x+ C3 * x2 + C4 * cosx + C5 * sinx
e)y(3) − 3y(1) + 2y = 2x
ODP: C1 * ex + C2 * x*ex + C3 * e2x + x + 3/2
f) y(2) − 2y(1) = sin(3x)
ODP: C1 + C2 * e 2x −(1/13)*sin(3x) + (2/39) * cos(3x)
9 cze 15:29
xyz: a)
r
2 − 3r + 2 = 0
Δ = 9 − 8
r
2 = 2
y = C
1*e
1x+C
2*e
2x
zgadza sie
co do wyzszych stopni to nie znam wzorow ;
9 cze 16:01
xyz: w sumie b) tez moge
b)
r2 − r = 0
r(r − 1) = 0
r = 0 lub r = 1
y = C1 + C2*ex
zgadza sie.
9 cze 16:03
Benny: c) jest źle
r
3−4r
2+5r=0
r(r
2−4r+5)=0
Tu dostaniesz pierwiastki zespolone i wtedy całka ogólna przedstawia się jako
y=C
1+e
Rez*x*(C
2cos(Imz*x)+C
3sin(Imz*x))+y
s, gdzie y
s możemy znaleźć za pomocą metody
| | 2x | |
przewidywań, powinno wyjść |
| |
| | 5 | |
d)
r
5+r
3=0
r
3(r
2+1)=0
więc całka ogólna to
y=C
1+C
2x+C
3x
2+C
4sinx+C
5cosx
e)
r
3−3r+2=0
r
3−1−3(r−1)=0
(r−1)(r
2+r+1−3)=0
(r−1)(r
2+r−2)=0
(r−1)
2(r+2)=0
zatem całka ogólna to
y=C
1e
x+C
2xe
x+C
3e
−2x+y
s, gdzie y
s=x+3
f)
r
2−2r=0
r(r−2)=0
całka ogólna
| | −1 | | 2 | |
y=C1+e2x+ys, gdzie ys= |
| sin3x+ |
| cos3x |
| | 13 | | 39 | |
9 cze 16:22