planimetria
Poprostupatryk:

Proszę o pomoc.
W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym ABCDS o podstawie ABCD wysokość jest równa h, a kąt
między sąsiednimi ścianami bocznymi ostrosłupa wynosi α. Oblicz objętość tego ostrosłupa
Prosta BF zawsze będzie pod kątem prostym do SC prawda? Nie wydaje mi się, że w każdym
przypadku tak jest, ale pan z
https://www.youtube.com/watch?v=FDpZX9kWtFY tak mówi więc na tym opierałem swoje rozwiązanie.
Podam zaraz moje rozwiązanie
9 cze 13:59
Poprostupatryk: Już wiem. Ta płaszczyzna DBF zawsze będzie pod katem prostym do SC.
Podaję swoje rozwiązanie
ΔBFE Twierdzenie Pitagorasa:
|SF|
2 + |SB|
2 = |FB|
2
ΔESH Twierdzenie Pitagorasa:
| | a | | a2 | |
h2 + ( |
| )2 = |SH|2 ⇒ |SH|=√h2 + |
| (1) |
| | 2 | | 4 | |
ΔSHS ~ ΔBFC
| |SC| | | a | | |SH| * a | |
| = |
| ⇒ |BF| = |
| (2) |
| |SH| | | |BF| | | |SC| | |
ΔSCE Twierdzenie Pitagorasa"
| | a2 | | a2 | |
h2+ |
| = |SC|2 ⇒ |SC| = √h2 + |
| (3) |
| | 2 | | 2 | |
w (2) podstawiam (1) i (3)
Czy do tego miejsca są jakieś błędy?
9 cze 14:15
ite:
ΔBFE Twierdzenie Pitagorasa:
|SF|2 + |SB|2 = |FB|2 ← ↖ nie wiadomo o który trójkąt chodzi
9 cze 14:21
Poprostupatryk: O faktycznie, przepraszam
|EF|2 + |EB|2 = |FB|2
9 cze 15:48
fil:
A co to za trojkat SHS?
9 cze 16:10
Poprostupatryk: Chodziło mi o ΔSHC, są takie pomyłki bo przepisywałem z zeszytu gdzie miałem dwa wierzchołki
zaznaczone na odwrót
9 cze 16:19
ite: nie ma błędów
9 cze 16:28