Proszę o pomoc. Przygotowuję się do egz. 8
Jacek: Drewniany klocek w kształcie prostopadłościanu o wymiarach 7 cm × 4 cm × 5 cm pomalowano na
zielono i pocięto na 140 jednakowych sześcianików. Ile sześcianików ma 3 ściany zielone, ile —
ma 2 ściany zielone, a ile — tylko 1 ścianę zieloną? Ile jest sześcianików, które nie są
pomalowane?
9 cze 12:17
9 cze 14:55
a7:

ten prostopadłościan podzielono na 140 sześcianików po 1cm
3
na rogach jest 8 sześcianików z trzema ścianami zielonymi
20+20 sześcianików z dwiema ścianami zielonymi (10+10 na górnej i dolnej warstwie oraz po 5 na
każdej z czterech krawędzi pionowych)
15+15+10+10+6+6 sześcianików z jedną ścianą zieloną czyli razem 62
nie pomalowane są wszystkie, które były w środku czyli reszta czyli 140−4−20−20−62=30
(inaczej 2*5*3=30)
9 cze 22:13
Mila:

1) 3 ścianki pomalowane − 8 ( naroża)
2) 2 ścianki pomalowane− 4*3+4*5+4*2=40
3) 1 ścianka pomalowana: 2*(5*3)+2*(2*3)+2*(5*2)=30+12+20=62
4) żadna ścianka nie jest pomalowana−
140−(8+40+62)=140−110=30
9 cze 23:02
Eta:
Co znaczy...ładny przejrzysty rysunek

bardzo pomaga w rozwiązaniu zadania
Dla
Mili
10 cze 18:27
Mila:
No cóż, trochę za późno, Jacek już tego nie ogląda.
10 cze 22:49