matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 31.1.2021
Zadania
Odp.
1
d:
Niech f(n, k) oznacza liczbę wszystkich pokolorowań k identycznych kul n kolorami. Korzystając z tej interpretacji uzasadnij, że f(n, k) jest liczbą ciągów binarnych
1
d:
Sędzia wchodząc na boisko piłkarskie zgubił monetę. Szukając jej znalazł 1 kulę czarną i 3 kule białe. Czy w tej sytuacji może rozpocząć mecz?
2
foride:
√
x
4
− x
2
<= 4 − x
2
4
Ewelina:
x
1. Używając pochodnych zbadać wypukłość i punkty przegięcia funkcji y =
1 + x
2
2. Podać przybliżenie wielomianem stopnia co najmniej trzeciego funkcji y = tg x
10
Ola:
Re(z
3
) > 0 gdzie z − sprężenie liczby zespolonej
0
Red:
Zadanie z logiki (studia informatyczne)
0
asd:
Czy wie ktoś może czy istnieje jakiś fajny zbiór rysunków do poćwiczenia intepretacji geometrycznej granic/pochodnych/rozniczki/ciaglosci?
6
Marek:
Mam do policzenia taką granicę lim
(
n→oo) (ln(a
n
) − arcsin(b
n
/2) an to (n+1/2+n)
2(1−n)
2
hamilton:
Jak zaznaczyć na płaszczyźnie zespolonej:
0
czarniecki:
Znajdź linię l1, która przeciną linię l2: 3x−y+z=0, x−z+3=0, taką, że l1 jest prostopadłe do l2, oraz punkt P(0,1,0) należy do prstej l1
0
Maja:
Jak ma policzyć taką granicę przy x −−>1+ i x−−>1−
0
wojtek:
Mam pytanie czy jest ktoś tutaj ktoś kto umie rozkład PLU macierzy ? Mam zadanke i nie wiem czy dobrze je zrobiłem
7
raf:
Znajdź płaszczyznę zawierającą linię l1, prostopadłą do linii l2. l1: x+y+z=0, 2x−y+3z=0
1
Kasia:
Działka pani Ani ma kształt prostokąta o szerokości 17 m i długości o 80 dm większej. Furtka i brama mają razem 600 cm szerokości. Oblicz powierzchnię działki w arach. Ile zapłaci pani Ania
1
zwo:
Centrala telefoniczna pracuje na połączeniach sześciocyfrowych. Ile abonentów może zarejestrować centrala, jeżeli wiadomo, że: numery telefoniczne mają zaczynać się od liczby
11
getin:
ciekawe czemu takie zadanie pojawiło się na próbnej maturze akurat rocznik 2021 ?
1
wartość:
Wychodzą mi z tego złe wartości ! co źle robie?
1
konrad:
Może głupie pytanie, ale mam wątpliwości. Czy jeżeli dane zdanie jest prawdziwe, to jego negacja jest zawsze fałszywa i vice versa?
1
misz:
1
Zapisz w postaci potęgi liczby 2 (
)
5
*
3
√
2
8