granice
Marek: Mam do policzenia taką granicę lim(n→oo) (ln(an) − arcsin(bn/2)
an to (n+1/2+n)2(1−n)
ab to √n2+n+1 − √n2−n+1
an wyszło mi 2, a bn 1. Czy ktoś może zweryfikować moje odpowiedzi?
31 sty 17:55
Marek: oczywiście przy ciągu z pierwiastkami jest bn
31 sty 18:07
janek191:
| | n2 − n +1 − n2 +n −1 | |
bn = √n2 +n +1 − √n2 −n +1 = |
| |
| | √n2 + n +1 +√n2 − n +1 | |
31 sty 19:29
janek191:
Czy bn jest dobrze przepisany?
31 sty 19:30
janek191:
| | n+1 | | n+1 | | 1+1n | |
an = ( |
| )2 − 2n = ( |
| )2*[ |
| ]−2n= |
| | n+2 | | n+2 | | 1 + 2n | |
| | n+1 | | 1 + 2n | |
= ( |
| )2*[( |
| )n]2 |
| | n+2 | | 1 + 1n | |
więc
n→
∞
31 sty 19:38
Marek: jest dobrze, pomyliłeś się w obliczeniach w liczniku przed n powinien być plus
31 sty 20:58
janek191:
Faktycznie
31 sty 21:08