Pochodne:
Ewelina: | | x | |
1. Używając pochodnych zbadać wypukłość i punkty przegięcia funkcji y = |
| |
| | 1 + x2 | |
2. Podać przybliżenie wielomianem stopnia co najmniej trzeciego funkcji y = tg x
3. Używając pochodnych zbadać monotoniczność i ekstrema lokalne funkcji y = 2x
3 − 3x
2 − 12x +
5
następnie zbadać przebieg zmienności dla tej funkcji i naszkicować wykres.
Miałam ostatnio takie zadania z pochodnych i nie poradziłam sobie. Proszę o pomoc, tak abym
mogła choć je zrozumieć gdy będę pisać następnym razem.
31 sty 20:51
Szkolniak: | | x2+1−x*2x | | 1−x2 | |
y'= |
| = |
| |
| | (x2+1)2 | | (x2+1)2 | |
| | −(x2+1)2*2x−(1−x2)*4x(x2+1) | | 2x5−4x3−6x | |
y''= |
| = |
| = |
| | (x2+1)4 | | (x2+1)4 | |
Punkty podejrzane o bycie punktami przegięcia: −
√3, 0 oraz
√3.
Funkcja wypukła wtedy, gdy y''>0, czyli:
| | 2x(x2−3)(x2+1) | |
|
| >0 |
| | (x2+1)4 | |
2x(x
2−3)>0
x(x+
√3)(x−
√3)>0
x∊(−
√3;0)∪(
√3;+inf)
Funkcja jest wklęsła wtedy, gdy: x∊(−inf;−
√3)∪(0;
√3).
W danych punktach druga pochodna funkcji f zmienia znak, zatem punkty te są punktami przegięć.
31 sty 21:07
Ewelina: Dziękuję, czy na resztę przykładów, mógłby ktoś naprowadzić?
31 sty 21:40
Szkolniak: Drugiego nie potrafię. A trzecie to z czym dokładnie masz problem?
31 sty 21:43
Ewelina: w trzecim nie wiem jak zrobić: "zbadać przebieg zmienności dla tej funkcji i naszkicować
wykres"
31 sty 22:08