Znajdź płaszczyznę zawierającą linię l1, prostopadłą do linii l2.
raf: Znajdź płaszczyznę zawierającą linię l1, prostopadłą do linii l2.
l1: x+y+z=0, 2x−y+3z=0
l2: x=2y=3z
Mógłby mi ktos to dokładnie wytłumaczyć? Kompletnie tego nie ogarniam
31 sty 13:20
kerajs:
1) znajdź dowolny punkt prostej l1
2) znajdź wektor kierunkowy prostej l1:
[1,1,1]x[2,−1,3]=....
3) znajdź wektor normalny szukanej płaszczyzny:
[wynik z 2]x[1,1/2, 1/3]=....
4) pozostaje tylko napisać równanie płaszczyzny
31 sty 14:25
raf: A jeżeli l1 jest w takiej same postaci jak l2, to po prostu liczmy cross product obu wektorów
kierunkowych, które od razu możemy odczytać?
31 sty 15:09
raf: Tylko ska tutaj wziać punkt?
31 sty 15:11
Jerzy:
Wektor normalny szukanej płasczyzny : n→ = [1,1/2,1/3]
31 sty 15:11
raf: Wektor normalny płaszczyzny wyszedł mi (−15. 10, 30). Wstawiłem w to punkt (0,−7,2), ale wynik
mi wychodzi zły
31 sty 15:23
kerajs: 1. Wektor kierunkowy prostej l1 nie jest prostopadły do wektora kierunkowego prostej l2 więc
zadanie o treści:
''Znajdź płaszczyznę zawierającą linię l1, prostopadłą do linii l2.''
nie ma rozwiązania
2. Można natomiast rozwiązać zadanie o treści:
Znajdź płaszczyznę zawierającą linię l1, RÓWNOLEGŁĄ do linii l2.
i podpunkty które podałem o 14:25 taką znajdą.
Sorry, zapomniałem to poprzednio dopisać.
3. Czym są zupełnie inne proste l1 i l2 podane o 15:11 ?
31 sty 15:42
raf: Racja, moja pomyłka, chodzi o równoległe.
Inne proste to inny podpunkt do tego samego zadania, ale już mi się udało to policzyć'
31 sty 15:48