Zadania z matury próbnej trudnej
Damian#UDM: Matura próbna
14. (0−4)
https://drive.google.com/drive/folders/1fdnA_CwbjFnIKn4mlfMLwjAhmIKhwbQ8?usp=sharing
Moje największe utrapienie to zawsze była kombinatoryka oraz prawdopodobieństwo rozszerzone.
Miałem pomysł, żeby rozpisać wszystkie przypadki, lecz strasznie dużo roboty, więc proszę o
łatwiejsze propozycje lub rozwiązania

15. (0 − 6)
Dany jest trójmian x
2 + (2m + 2)x + 5m
3 − m.
b) Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których trójmian ma dwa pierwiastki, z których
jeden jest dodatni, a drugi mniejszy od −2.
Zapraszam do podzielenia się swoją wiedzą

Ja na to nie mam zbytnio pomysłu, po paru próbach.
16. (0−6)
https://drive.google.com/drive/folders/1fdnA_CwbjFnIKn4mlfMLwjAhmIKhwbQ8?usp=sharing
Tutaj spróbowałem z trójkątami podobnymi, lecz ciągle wychodzi mi 0=0. Brakuje mi czegoś.
Proszę o pomoc!
31 sty 01:26
kerajs: 14.
Tu wystarczy aby punkty nie leżały na prostej, choć te trójki łatwiej zliczyć.
15.
https://forum.zadania.info/viewtopic.php?f=2&t=93108&sid=dd77081f0f139e536f0e92891eca21a8
16.
Tu nie mam pomysłu na szybkie rozwiązanie.
Wersje czasochłonne:
1) Wrzucić ostrosłup w trójwymiarowy układ współrzędnych i bawić się równaniami płaszczyzn i
prostych.
2) Dołożyć punkt przecięcia prostej KL z prostą DC, co umożliwi obliczenie odległości M od
podstawy (równej odległości R od BD).
31 sty 06:29
31 sty 10:50
kerajs: Z wariantu drugiego wyszło mi iż ta odległość wynosi 2.
31 sty 14:28
Filip:
15.
Δ>0
f(0)<0
f(−2)<0
31 sty 14:58
ite: Też mam wynik odległości w zad.16 równy 2.
31 sty 15:48
getin:
ciekawe czemu takie zadanie pojawiło się na próbnej maturze akurat rocznik 2021 ?
przecież nie będzie przekrojów ostrosłupów w tym roku
Pewnie przygotowali te zadania w Nowej Erze jeszcze w zeszłym roku przed tymi pomysłami ścięcia
wymagań egzaminacyjnych
31 sty 15:54
Damian#UDM: geitn: było na 100% tak jak napisałeś

nikt się nie spodziewał, że takie postanowienia z
ministerstwa wyjdą, a półtora miesiąca czasu na przygotowanie
nowego arkusza pod te wymogi trochę z pewnością czasu by zajęło

Nie mniej jednak arkusz bardzo ciekawy i wymagający jak dla zwykłego pierwszorocznego
maturzysty.
Dziękuje wam za pomoc
31 sty 16:40
ite: Czy: "pierwszoroczny maturzysta" to taki, który przystępuje do matury bez przekonania, że mu
się uda w tym roku zdać?
31 sty 16:55
Damian#UDM: ite: no zależy jak na to patrzeć

Ale myślę, że to jak najbardziej jedna z poprawnych
możliwości.
Dla mnie "pierwszoroczny maturzysta" to taki, który jest pełen obaw związanych z maturą, która
ma niby zadecydować o jego przyszłości, który nie wiadomo jak bardzo się boi arkuszy i zadań,
a jak zobaczy rozwiązania po maturze to sam stwierdzi, że w większości dało się ten arkusz
jednak ogarnąć.
Ale Twoje wywnioskowania ite mogę pod to jak najbardziej podciągnąć.
31 sty 17:50
Damian#UDM: Jak obliczyliście tą długość odcinka w zadaniu 16.? Mi niestety to nie wychodzi.
31 sty 21:20
31 sty 21:26
Damian#UDM: Dobra, spróbuję wariantem drugim z 31 sty 6:29.
1 lut 11:22