Wykres
Ola: Re(z3) > 0
gdzie z − sprężenie liczby zespolonej
Bardzo bym prosiła o narysowanie tego zbioru na płaszczyznie Gaussa.
31 sty 19:33
Loki23: Re(z
3)>0
Re(r
3 (cos3α+isin3α))>0
r
3cos3α>0
r
3>0 cos3α>0
Dalej już próbuj sama
31 sty 19:42
Ola: to z wzoru de Moivrea? z jest sprezeniem wiec ma postac a−bi. Czy to jest poprawne co wyzej
napisales?
31 sty 19:45
kerajs: z=r(cosα+isinα)
z*=r(cos(−α)+isin(−α))
(z*)
3=r
3(cos(−3α)+isin(−3α))
Re((z*)
3)=r
3cos(−3α)
0<r
3cos(−3α)
0<cos(−3α)
| π | | 2π | | −π | | 2π | |
| −k |
| >α> |
| −k |
| |
| 6 | | 3 | | 6 | | 3 | |
31 sty 19:47
Ola:

Czy to bedzie taki obszar?
31 sty 19:59
kerajs: Nie. U mnie, o ile prawidłowo zinterpretowałem nierówność, będzie:
| | −π | | π | | 3π | | 5π | | 7π | | 9π | |
α∊ ( |
| ; |
| ) ∪ ( |
| ; |
| ) ∪ ( |
| ; |
| ) |
| | 6 | | 6 | | 6 | | 6 | | 6 | | 6 | |
31 sty 20:11
Ola: Tak samo mi wyszlo, tylko pominelam pierwszy przedział bo on sie powieli z innymi ze wzgledu na
ujemny kat i narysowalam 2 kolejne. to chyba nie blad?
31 sty 20:31
Ola: Chyba ze inaczej ma wygladac wykres? czy moglbys narysowac pogladowy rysunek?
31 sty 20:41
Mila:
z
3=|z|
3*e
i*3φ=|z|
3*(cos3φ+i sin3φ)
cos3φ>0⇔
| | π | | π | | π | | π | |
− |
| <3φ< |
| ⇔ − |
| <φ< |
| |
| | 2 | | 2 | | 6 | | 6 | |
lub
| | π | | π | | π | | 5π | |
− |
| +2π<3φ< |
| +2π⇔ |
| <φ< |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 6 | |
lub
| | π | | π | | 7π | | 3π | |
− |
| +4π<3φ< |
| +4π⇔ |
| <φ< |
| |
| | 2 | | 2 | | 6 | | 2 | |
31 sty 20:50
Ola: Wszystko dobrze ale co z wykresem?
31 sty 20:54
Mila:

Nie zauważyłam, że z jest sprężone, ale cos(3φ)=cos(−3φ) , więc może zostać.
(gdyby chodziło o im(z*) to byłaby różnica )
1) Prosta y=tg(30
o)x dla x>0
2)
x=0
y=tg(150
o)*x
| | √3 | |
y=− |
| *x niebieski obszar |
| | 3 | |
3)
x=0
żółty obszar
31 sty 23:47