matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 22.5.2021
Zadania
Odp.
2
Patriszia Adams:
dwa okregi C(O
1
,r) i C(O
2
,r) przecinaja sie w punktach M i N Oznaczamy przez P punkt pierwszego okregu rozny od M i lezacy na srednicy O
1
M i przez Q
0
Patryk:
Witam, Właśnie jestem po kolokwium. Chciałbym prosić o ocene mojej pracy, powiedzieć na oko co mam
3
Dan:
∫(2x
2
+9)(x−3)
8
dx
3
Patriszia Adams:
Przez dane punkty A i B prowadzimy proste a i b prostopadle do prostej AB Na prostej b zawierajacej punkt B obieramy rozny od niego punkt C i prowadzimy z tego punktu
0
Patriszia Adams:
Dany jest czworokat ABCD Odlozyc kąt BAC przy polprostej AC od jej poczatku A po stronie punktu D
8
Patriszia Adams:
Dana jest prosta p i dwa punkty A i B polozone na plaszczyznie po tej samej stronie tej prostej Odleglosci punktow A i B od prostej nie sa rowne
1
kers02:
Cześć. Podpowie ktoś w jakim programie i jak rozwiązać układ równań z 3 równań? 3 niewiadome. Próbowałem w programie Smath ale chyba nie wyszło (wg tutorialu na yt).
7
pp:
W trójkącie prostokątnym równoramiennym ABC przyprostokątne mają długość
√
2
: Punkty D, E
3
oaza:
Rozwiazac uklad kongruencji.Nie wiem,czy tutaj dobrze to robie − bo dla dwóch układów w zasadzie to wystarczy raz podstawić tylko,a tutaj nie wiem ile razy
1
nie rozumiem :c:
1.Oblicz granice: a)lim 𝑛→
∞
3
Patriszia Adams:
Na danym odcinku AB wyznaczyć punkt którego odległóść od danego punktu P plaszczyzny jest a) najmniejsza